tromaktiko: Αντλία σπρώχνει φάρμακα σε μικροακίδες

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Αντλία σπρώχνει φάρμακα σε μικροακίδες




Πολλά φάρμακα που θα επιδρούσαν καλύτερα από υποδερμική παράδοση στον οργανισμό είναι είτε φτιαγμένα από πολύ μεγάλα μόρια ώστε να περάσουν το δέρμα, ή είναι υδροφοβικά και έτσι δεν απορροφώνται καλά.
Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Purdue δημιούργησαν μια αντλία που σπρώχνει το φάρμακο σε μικροακίδες διαμέτρου 20 μικρά. Η αντλία δεν χρειάζεται μπαταρίες και ενεργοποιείται με το πάτημα με το δάχτυλο πάνω της επί 20 δευτερόλεπτα.

Η αντλία περιέχει ένα υγρό που βράζει στην θερμοκρασία του σώματος, έτσι η θερμότητα από την επαφή με το δάχτυλο προκαλεί την ταχεία μετατροπή του σε αέριο, που με την σειρά του εφαρμόζει αρκετή πίεση στο φάρμακο ώστε να περάσει μέσα από τις μικροακίδες.

Το υγρό περιέχεται σε ένα επίθεμα που διαχωρίζεται από το φάρμακο με μια λεπτή μεμβράνη φτιαγμένη από ένα πολυμερές που λέγεται polydimethylsiloxane που χρησιμοποιείται σαν διάφραγμα σε αντλίες.

Έχουν γίνει έλεγχοι σε πρωτότυπα με υγρά που λέγονται υγροάνθρακες, που χρησιμοποιούνται σε ψυκτικά και στην βιομηχανία των ημιαγωγών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!