Κολασμένη αλλά χωρίς ακρότητες ήταν η ατμόσφαιρα στο «Sinan Erdem Dome» που πρέπει να είχε περισσότερους από 17.000 φιλάθλους και όχι 15.000 που είναι επισήμως η χωρητικότητα του.
Σε όλες τις θυρές ακόμη και στα δημοσιογραφικά θεωρεία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Περίπου τρία τέταρτα πριν το τζάμπολ του μεγάλου τελικού το γήπεδο είχε γεμίσει ασφυκτικά και οι Τούρκοι, που στην πλειοψηφία τους ήταν ντυμένοι στα ερυθρόλευκα, τραγουδούσαν το «Dev adam» αλλά και άλλα συνθήματα. Μέσα σε πρωτοφανή αποθέωση οι Τούρκοι διεθνείς έκαναν την εμφάνιση τους στο παρκέ μισή ώρα πριν την έναρξη της αναμέτρησης.
Αποδοκιμασίες κατά Αμερικανών
Είχε προηγηθεί η είσοδος των Αμερικανών, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με σφυρίγματα και έντονες αποδοκιμασίες. Οι Τούρκοι έφεραν στο γήπεδο και τύμπανα για να κάνουν ακόμη πιο πολύ θόρυβο. Αυτοί που τα χτυπούσαν φορούσαν φανέλες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπεσίκας, μιας εκ των τριών μεγάλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης.
Το επιβλητικό «Sinan Erdem Dome» ήταν πολύ μικρό για να καλύψει το ενδιαφέρον του κόσμου για τον τελικό. Ακόμη και το ποδοσφαιρικό «Ataturk stadium» (με χωρητικότητα 80.000 θεατές) δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση που υπήρχε για τον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Γι' αυτό σε πολλά σημεία της Πόλης στήθηκαν γιγαντοοθόνες όπου οι Τούρκοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.
Γκιουλ και Ερντογάν
Δίπλα-δίπλα παρακολούθησαν το παιχνίδι ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε μαζί και τη σύζυγο του. Οι δυο άνδρες τα έλεγαν συχνά την ώρα του ματς.
Ανάμεσα στις εκατοντάδες τουρκικές σημαίες οι Έλληνες φίλαθλοι που παραμένουν στην Κωνσταντινούπολη σήκωσαν και ελληνικές ενώ και πάλι φορούσαν τις γαλάζιες φανέλες των Πελαργών. Οι περισσότεροι Έλληνες επιστρέφουν σήμερα στην πατρίδα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου στη Λιθουανία.Οι Αμερικανοί μάλλον σνόμπαραν αυτό το Μουντομπάσκετ αφού ήταν πολύ λίγοι στις κερκίδες και διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία. Ίσως να θεωρούσαν δεδομένη την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και γι' αυτό δεν έκαναν το ταξίδι στην Τουρκία.
Οι προσωπικότητες
Ο Άρβιντας Σαμπόνις ήταν μεταξύ των 16 προσωπικοτήτων που έγιναν μέλη του Hall Of Fame της FIBA. Ο Λιθουανός έδωσε το παρών στην τελετή που έγινε το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Δεν εμφανίστηκε όμως το απόγευμα στην αίθουσα του «Sinan Erdem Dome» όπου τα νεοεισελθόντα μέλη του Hall Of Fame βρέθηκαν στη διάθεση των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Ίσως επειδή ήθελε να έρθει αργότερα στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον μικρό τελικό όπου αγωνιζόταν η Εθνική ομάδα της χώρας του. Αντίθετα, ο Βλάντε Ντίβατς παραβρέθηκε κανονικά και απάντησε υπομονετικά σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που δεν ήταν και λίγες.
Χαιρετισμούς στον Γκάλη!
Εκείνος που έκλεψε την παράσταση πάντως ήταν ο Οσκάρ Σμιντ που μίλησε περισσότερο από μια ώρα στους δημοσιογράφους. Έστειλε μέχρι και τους χαιρετισμούς του στον Νίκο Γκάλη (τον χαρακτήρισε καλαθομηχανή), με τον οποίο τέθηκαν αντιμέτωποι αρκετές φορές στο παρελθόν. Στο ημίχρονο του τελικού πάντως ο Σαμπόνις και ο Ντίβατς αποθεώθηκαν από το κοινό του «Sinan Erdem Dome» κατά την παρουσίαση της τάξης του 2010 που μπήκε στο Hall Of Fame.
Ο παλιός διαιτητής Κώστας Δήμου έγινε ο τρίτος Έλληνας που μπήκε στο Hall Of Fame και ο δεύτερος εν ζωή. Είχαν προηγηθεί ο Συμεών Μαυροσκούφης (έχει φύγει από τη ζωή), ο πρώτος Έλληνας διεθνής διαιτητής και ο Νίκος Γκάλης. Η σειρά αυτή ήταν η τρίτη μετά τα Ευρωμπάσκετ του 2007 και του 2009 και η πρώτη που έγινε σε Μουντομπάσκετ.
Αν και πέρασαν 20 μέρες από τον επεισοδιακό αγώνα της Εθνικής μας με τη Σερβία στο πλαίσιο του τουρνουά «Ακρόπολις» ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν ξέχασε την αποβολή του από τον Χρήστο Χριστοδούλου. Ο προπονητής του Ολυμπιακού αρνήθηκε να χαιρετήσει τον Έλληνα διαιτητή που σφύριξε τον μικρό τελικό ανάμεσα στη Σερβία και τη Λιθουανία. Πριν την έναρξη του αγώνα η διαιτητική τριάδα πήγε να χαιρετήσει τους προπονητές των δυο ομάδων αλλά ο «Ντούντα» γύρισε την πλάτη του επιδεικτικά στον Πατρινό ρέφερι που έδειξε να απορεί με τη στάση του 67χρονου τεχνικού. Ο Ίβκοβιτς πάντως ήταν πάρα πολύ εκνευρισμένος, εξαπολύοντας επίθεση κατά της FIBA μετά το τέλος της αναμέτρησης με τους Λιθουανούς και ζητώντας την παραίτηση των Λιούμπομιρ Κοτλέμπα και Ντέιβιντ Μπάουμαν.
Απονομή και αποδοκιμασίες
Οι Τούρκοι φίλαθλοι με τη συμπεριφορά τους, ήταν άριστοι σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, τα χάλασαν όμως λιγάκι στο τέλος. Κατά τη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν αποδοκιμάστηκε έντονα, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις Η.Π.Α όταν ακουγόταν από τα μεγάφωνα ο εθνικός τους ύμνος.
http://www.sportdog.gr