Σχετικά με την ανάρτηση http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_8891.html, θα ήθελα να απαντήσω-προσθέσω όσο πιο απλά γίνεται τα εξής:
Μόνιμη επωδός των συμβούλων-νομοθετών (νομικών και μηχανικών) είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Δυστυχώς ή ευτυχώς (αυτό το κρίνει ο καθένας κατά περίπτωση), οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι δεν έχουν αντίληψη το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελληνική επικράτεια και αντλούν όλη τους την «εμπειρία» στην εκτός σχεδίου δόμηση από το παράδειγμα της Αττικής.
Ένας από τους λόγους που προκρίνουν για να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση είναι ότι αυτή δεν υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και αναρωτιέμαι δηλαδή, αν την καταργήσουμε θα γίνουμε ευρωπαίοι? Με την ίδια λογική, να φέρουμε πίσω το βασιλιά για να γίνουμε άγγλοι ή ισπανοί (μπας και κερδίσουμε και κανένα μουντιάλ…)? Τα cottage γνωρίζουν ως κατασκευή που βρίσκονται στην Μ. Βρετανία? Πέρα από το αστείο της υπόθεσης, στο εξωτερικό έχουν άλλη αντίληψη περί δόμησης: Όταν μια περιοχή (εκτός σχεδίου) εμφανίζει οικιστικό ενδιαφέρον, τότε με συνοπτικές διαδικασίες γίνεται οικισμός-πόλη και πλέον μιλάνε για ΕΝΤΟΣ σχεδίου δόμηση.
Στην Ελλάδα από την άλλη, οικισμός θεωρείται όποιος προϋπάρχει του 1922, το οποίο εν ολίγοις αποδεικνύεται ΜΟΝΟ από ιστορικά στοιχεία!!! Συνεπώς, αν φτιάχτηκε ένας οικισμός κατόπιν της ημερομηνίας αυτής, μιλάμε για ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ!!! Ας μην αναφερθώ για την έκταση που καταλαμβάνουν οι οικισμοί στο εξωτερικό με την αντίστοιχη των ελληνικών οικισμών…. Ας αφήσουμε επίσης τα περιβόητα σχέδια πόλης που χρειάζονται μια γενιά για να εφαρμοστούν…Να σημειώσω εδώ στην πραγματική συνεισφορά του Α. Τρίτση, ο οποίος πραγματικά ασχολήθηκε σοβαρά με αυτά τα θέματα.
Μην παραβλέπουμε άλλωστε, ότι σε περίπτωση που καταργηθεί εντελώς η εκτός σχεδίου δόμηση (ή έστω και οι παρεκκλίσεις όπως αυτές υπάρχουν ως σήμερα), τότε θα προκληθεί μια άνευ προηγουμένου κρίση στην ελληνική κοινωνία, που θα κάνει το μνημόνιο να φαντάζει «παιχνιδάκι»: Αναμένεται σημαντική αύξηση της τιμής στα εντός σχεδίου όταν η τιμή στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα μειωθεί δραματικά. Κληρονομιές των τελευταίων 40 ετών θα επαναδιαπραγματευθούν (κάποιοι πλέον θα είναι ριγμένοι). Καθώς οι λίγοι έχοντες θα μπορούν να ανεγείρουν νόμιμες οικοδομές αγοράζοντας 10-20 (ή όσα απαιτεί ο κανόνας) στρέμματα και η πλειοψηφία θα κτίζει αυθαίρετα, θα παρατηρείται το εξής (ελληνικό) παράδοξο: Θα ξεφυτρώνουν μεμονωμένα ΤΕΡΑΣΤΙΑ κτίρια (αφού θα ανήκουν σε έχοντες) στην εξοχή (όπως και σήμερα), μακριά από τον «πολιτισμό», ενώ αγροτεμάχια που δεν πληρούν τους όρους δόμησης και βρίσκονται δίπλα από οικισμούς να μην είναι οικοδομήσιμα! Σε κάθε περίπτωση, τα ετήσια έσοδα του κράτους από τις οικοδομές θα μειωθούν δραστικά και θα αυξηθεί δραματικά η ανεργία.
Η λύση λοιπόν δεν είναι τόσο η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά η τροποποίησή της. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα μπορούσε η τροποποίηση αυτή να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
(1) Εφαρμογή γενικών πολεοδομικών σχεδίων (ΓΠΣ) ανά την επικράτεια κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής και όχι τα γενικά της χώρας.
(2) Η συμμετοχή των μάχιμων μηχανικών και όχι μόνο «ειδικών» στη νομοθέτηση. Ο ρόλος των νομικών να περιοριστεί ΜΟΝΟ στον δικό τους τομέα: Κραυγαλέο παράδειγμα, οι νομικοί του 2008 αμφισβητούν τη συνταγματικότητα των νομικών του 1985 με φόντο ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ. Ουδέν σχόλιο…
(3) Κλιμακωτή αρτιότητα αναλόγως την απόσταση από οικισμό
(4) ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΜΟΣ της κοινής γνώμης
Ένας Μάχιμος Μηχανικός