Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, υπήρξε μια πιθανότητα μετάταξης κάποιων προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή, αλλά πλέον η κυβέρνηση διερευνά άλλους τρόπους ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους
Ανακουφισμένος από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού δηλώνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι η τρόικα προτείνει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης, από το 11% στο 13% το 2011 αντί της μετάταξης του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% στο 23%. «Το μνημόνιο παρέχει στην ελληνική οικονομία μια μοναδική ευκαιρία να προσαρμοστεί, δημιουργώντας μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική» δήλωσε στο μεταξύ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιωργος Προβόπουλος στη μελέτη για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Γ. Παπακωνσταντίνου: "Μικρότερη από 4% η μείωση του ΑΕΠ"
Η μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να είναι φέτος μικρότερη από την πρόβλεψη που είχε γίνει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
"Βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια από πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να έχουμε ένα ελαφρά καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει", είπε ο υπουργός στο περιθώριο του συνεδρίου που οργάνωσε το περιοδικό Economist στο Βερολίνο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σημειώνεται, ότι η πρόβλεψη ήταν για μείωση του ΑΕΠ κατά 4%. Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές "κάποια στιγμή το 2011" με την έκδοση ομολόγων μακρύτερης διάρκειας, ενώ πρόσθεσε ότι ο ακριβής χρόνος και οι χρονικές διάρκειες θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της αγοράς.
Στο μεταξύ, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία τρομακτική αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ελλαδα σε σχέση με πριν από έξι μήνες, από επενδυτικούς οίκους, οικονομολόγους και τους ευρωπαίους εταίρους.
"Όχι" στην παράταση του προγράμματος στήριξης
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κανένα σχέδιο από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση απαντά κατηγορηματικά «όχι» στις φήμες για παράταση του μνημονίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.
Αναμένουμε ότι η Ελλάδα "ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες", τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, η οποία σημείωσε ότι "το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν".
Επισήμανε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ "πήγαν καλά", και σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, αν και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιτρέπει να μείνει εκτός αγορών για μεγαλύτερο διάστημα.
http://www.skai.gr/news/finance/article/152455/ektos-shedioy-i-nea-ayxisi-toy-fpa-/