tromaktiko: Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κρήτη

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κρήτη



Μετά από καθυστερήσεις μηνών, διαβουλεύσεις και αρκετές αλλαγές στην πορεία, το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή το περασμένο Ιούνιο - νόμος 3851/2010 για την προώθηση των ΑΠΕ - όπου μεταξύ άλλων δίδονται σημαντικά κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων είτε από αγρότες, είτε από ιδιώτες, για κτίρια και γήπεδα.
Ο νέος νόμος δίνει κατά προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 100 KW, εξασφαλίζοντας έτσι ένα επιπλέον σημαντικό εισόδημα τη στιγμή που το γεωργικό εισόδημα συρρικνώνεται. Συγκεκριμένα το συνολικό μερίδιο της αγοράς που αφορά τους αγρότες είναι 500ΜW μέχρι το 2014 και αλλά 250ΜW μετά.

Υφιστάμενη κατάσταση για την Κρήτη
Μέχρι σήμερα η Κρήτη -και όλα τα νησιά - δεν είναι επιλέξιμη περιοχή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων αφού το δίκτυο είναι μη διασυνδεμένο αλλά προβλέπεται να ενταχθεί με ειδική ρύθμιση τους επόμενους μήνες. Έως τώρα οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έγιναν από επιχειρηματίες με μονάδες έως 80KW οι οποίες μάλιστα επιχορηγήθηκαν από το προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο.

Φωτοβολταϊκά για αγρότες
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του κάθε Νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας αρκεί το σύνολο των μονάδων να μην υπερβεί το 1%. Στη Κρήτη η ισχύς που θα δοθεί στους αγρότες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα έως 80ΚW. Επίσης οι επιχειρηματίες-αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα εξαιρούνται για μια πενταετία τουλάχιστον από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Οι αγρότες αυτοί θα ασφαλίζονται στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ. Για το θέμα αυτό είχε δημιουργηθεί πολύ έντονος προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο αφού δεν υπήρχε διάθεση να εγκαταλείψουν τον ασφαλιστικό φορέα τους.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Την ένταξη και της Κρήτης στο πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κτιρίων, αποφάσισαν πρόσφατα με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα, μικρές επιχειρήσεις αλλά και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι οποίοι θα πωλούν τη παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιαίτερα ευνοϊκή τιμή στην ΔΕΗ. Το πρόγραμμα για την Κρήτη ισχύει για παραγωγή ενέργειας έως 10KW. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες προβλέπει ότι αυτά μπορούν να εγκαθίστανται και σε στέγαστρα βεραντών και σκίαστρα αλλά και σε βοηθητικούς χώρους κτιρίου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Πριν καλά καλά ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Κρήτη και αποσαφηνιστούν «οι όροι του παιχνιδιού» έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους διάφορες εταιρείες (μελετητικές και προμηθευτές φ.π.) οι οποίες υπόσχονται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα λύσουν τα οικονομικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου ενώ εμφανίζονται σαν αυθεντίες στο χώρο. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
-Τα φωτοβολταϊκα πάρκα δεν είναι πλέον επιδοτούμενα αλλά χρηματοδοτούμενα. Δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν επιδότηση από το κράτος (επιδότηση θεωρείται η προνομιακή τιμή αγοράς της κιλοβατώρας) αλλά μόνο να χρηματοδοτηθούν από κάποια τράπεζα με ειδικό πρόγραμμα υπό μορφή δανείου.
-Να μην προχωρήσουν σε κανενός είδους δαπάνη πλην ίσως τοπογραφικού του αγροτεμαχίου που επιθυμούν να αξιοποιήσουν πριν ανακοινωθούν από το Υπουργείο οι τελικές αποφάσεις.
-Να μην αναθέσουν καμία μελέτη πριν καταλήξουν αν η συγκεκριμένη επένδυση είναι συμφέρουσα για αυτούς πράγμα το οποίο σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να τους το διασφαλίσει κανείς.
-Τα αγροτεμάχια τα οποία θέλουν να αξιοποιήσουν πρέπει να είναι ιδιόκτητα.

Η διαρκής κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος και η κυβερνητική δέσμευση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων των αγροτών, ώθησε μεγάλη μερίδα αγροτών να εναποθέσει την προσδοκία για βελτίωση του εισοδήματος τους στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις θα είναι πολύ περισσότερες από τα 500ΜW που θα μπορέσουν να απορροφηθούν. Η οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς των γεωργών θα πρέπει να είναι προσεκτική και να τους παρέχεται ένα μίνιμουμ διασφάλισης της επενδυτικής πρότασης τους.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΥΛΛΑΚΗΣ
Γεωπόνος Α.Π.Θ.,
MSc Αγροτικής Οικονομίας

http://www.rethemnosnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!