Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που η μητέρα και το παιδί μοιράζονται τον ίδιο καρκίνο, καθώς θεωρητικά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού μπορεί να μπλοκάρει τον καρκίνο.
Ωστόσο, η ανάλυση που έκανε η διεθνής ερευνητική ομάδα σε μια τέτοια περίπτωση ασθενούς έδειξε ότι τα κύτταρα που προκάλεσαν λευχαιμία στο παιδί θα μπορούσαν να έχουν προέλθει μόνο από την μητέρα του. Κατά πόσο η μητέρα είναι δυνατόν να «μολύνει» το κυοφορούμενο έμβρυο με καρκίνο, έχει απασχολήσει τους επιστήμονες για πολλές δεκαετίες.
Θεωρητικά οποιοδήποτε καρκινικό κύτταρο μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να εισχωρήσει στην αιματική κυκλοφορία του εμβρύου, μπορεί στη συνέχεια να στοχευθεί και να καταστραφεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
Υπάρχουν στοιχεία για 17 περιπτώσεις όπου μητέρα και παιδί μοιράζονται τον ίδιο καρκίνο, κυρίως λευχαιμία ή μελάνωμα.
Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην περίπτωση μιας γυναίκας από την Ιαπωνία και της κόρης της, που και οι δυο εκδήλωσαν λευχαιμία.
Με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας γενετικής αποτύπωσης, οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα κύτταρα λευχαιμίας που εντόπισαν στο βρέφος είχαν προέλθει από τη μητέρα.
Τα καρκινικά κύτταρα μητέρα και βρέφους είχαν ένα όμοιο μεταλλαγμένο καρκινικό γονίδιο.
Μάλιστα, απέδειξαν ότι το παιδί δεν είχε κληρονομήσει το γονίδιο από την μητέρα του, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να έχει εκδηλώσει την συγκεκριμένης μορφής λευχαιμία από μόνο του.
Στην συνέχεια εξέτασαν πως τα καρκινικά κύτταρα θα μπορούσαν να ουδετεροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν είχαν συγκεκριμένο DNA που παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της συγκεκριμένης μοριακής τους ταυτότητας.
Χωρίς αυτό το μοριακό πληροφοριοδότη το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τα κύτταρα ως ξένα και άρα δεν κινητοποιούνταν για την εξόντωσή τους.
Ο δρ Μελ Γκρέιβς από το Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου στην Μ. Βρετανία εξηγεί ότι «στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και σε άλλες παρόμοιες, εικάζουμε ότι ο τα μητρικά καρκινικά κύτταρα διαπερνούν τον πλακούντα και φτάνουν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και τελικά πετυχαίνουν να εμφυτευτούν διότι είναι αόρατα για το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου.
"Μας δημιουργεί αισιοδοξία, η διαλεύκανση του επιστημονικού αυτού γρίφου. Αλλά τονίζουμε ότι η μεταφορά του καρκίνου από τη μητέρα στο κυοφορούμενο έμβρυο είναι σπάνια περίπτωση και οι πιθανότητες μετάδοσης του καρκίνου από την έγκυο στο παιδί είναι ελάχιστες".
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
http://eimaimama.blogspot.com/