Η πλέον πρόσφατη επιτυχής εφαρμογή του μοντέλου καταγράφεται το 2010 στην ενίσχυση οικοδομών με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα.
Εκτός από τον αρχικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, το μοντέλο προσφέρει πολλές άλλες ιδιαίτερα σημαντικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες. Σώζει ανθρώπινες ζωές διότι βρίσκει σφάλματα που γίνονται κατά τον υπολογισμό των οικοδομών ακόμη και με τους μοντέρνους κανονισμούς λόγω ενσωμάτωσης στους κανονισμούς αυτούς ανακριβών προσεγγίσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καταρρεύσεις.
Χρησιμοποιείται για τον ασφαλή υπολογισμό των αντισεισμικών ενισχύσεων των παλιών οικοδομών. Χρησιμοποιείται ακόμη και για τον ασφαλή και χωρίς κίνδυνο καταρρεύσεων επεμβάσεων (επισκευών-ενισχύσεων) νέων οικοδομών με βλάβες από σεισμό. Επίσης, μια σημαντική δυνατότητα του μοντέλου είναι ότι προσφέρει τον ασφαλή και χωρίς κίνδυνο καταρρεύσεων υπολογισμό και εφαρμογή αντισεισμικών ενισχύσεων οικοδομών με τα σύνθετα υλικά, που είναι τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται στην πράξη τα τελευταία χρόνια για ενισχύσεις σε κτίρια. Αυτό γίνεται με πρόταση χρήσης ειδικού τύπου αντισεισμικής ενίσχυσης που διορθώνει κάποια σημαντικά από τη χρήση των σύνθετων υλικών ελαττώματα, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε καταρρεύσεις. Αυτή η πρόταση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Σε πρόσφατο Scientific Report του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ K. M. Mosalam (Vice Chair for Research and Technical Services of the University of California, Berkeley), αναγνωρίζεται διεθνώς το μοντέλο του Καθηγητή Α.–Δ. Τσώνου ως ένα εκ των δύο πλέον αξιόπιστων μοντέλων σχεδιασμού κόμβων δοκού – υποστυλώματος κατασκευών από μπετόν αρμέ.
Επί πλέον το Report αυτό έτυχε των θετικών κριτικών σχολίων και παρεμβάσεων του παγκοσμίου φήμης Αμερικανού Καθηγητή J.P. Moehle (University of California, Berkeley). Είναι εξαιρετικά τιμητικό για την Ελλάδα και το Επιστημονικό Δυναμικό της ότι πλέον οι Αμερικανοί Επιστήμονες και μάλιστα ενός των καλυτέρων Πανεπιστημίων παγκοσμίως στο χώρο της Επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού και κυρίως της ειδικότητας των Αντισεισμικών Κατασκευών, αναγνωρίζουν το Ελληνικό μοντέλο υπολογισμού του Α.-Δ. Τσώνου και ακόμη σημαντικότερο είναι ότι συγκρίνουν την ακρίβεια των επιστημονικών τους προσεγγίσεων με το ανωτέρω Ελληνικό μοντέλο.
Επίσης, πολλές άλλες αναγνωρίσεις στο μοντέλο του Α.-Δ. Τσώνου προηγήθηκαν σε άρθρα σοβαρών διεθνών επιστημονικών περιοδικών από επιστήμονες του διεθνούς χώρου.
http://spnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=235:2010-09-16-07-37-24&catid=5:sci-tech&Itemid=45