ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά και την εγκατέλειψε σε ένα πηγάδι, φέραμε στην επιφάνεια μια εκπομπή που προβλήθηκε σε επανάληψη πριν από δεκαπέντε μέρες και μάλιστα στην Κρατική Τηλεόραση.
Η εκπομπή είχε τίτλο «Ο Τσόκλης στην Ιταλία» και ήταν ένα αφιέρωμα στον εικαστικό, με δηλώσεις του ιδίου. Εμείς σας παραθέτουμε 2 αποσπάσματα. Να σημειώσουμε πως το αφιέρωμα της ΝΕΤ προβλήθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στις 4 το απόγευμα και με σήμανση «Κατάλληλο για όλους».
Ο κ. Τσόκλης μιλώντας για πίνακά του που εικονίζει ανήλικο παιδί δήλωσε: «Πολλές φορές με ρωτήσανε τι σημαίνει αυτή η υπόθεση του παιδιού. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει. Νομίζω, πως θα ΄τανε ίσως ανέντιμο να εξηγήσουμε. Συμβαίνει ότι εμείς, είμαστε άνδρες μιας κάποιας ηλικίας και σημαίνει ότι υφιστάμεθα τη γοητεία του ξυπνήματος της νεότητος και θα θέλαμε να μετέχουμε σε αυτό και ξέρουμε όλοι ότι δεν επιτρέπεται, ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε. Για αυτό όμως η επιθυμία μας υπάρχει και παραμένει. Είναι ένας τρόπος λοιπόν, να αποδείξο! υμε και να εντείνουμε αυτό το αίσθημα της ενοχής που όλοι έχουμε μπροστά σε κάποια φαινόμενα και τη δειλία μας βέβαια, να ικανοποιήσουμε επιθυμίες που η ίδια η φύση επιβάλλει».
Στο δεύτερο απόσπασμα, ο Κώστας Τσόκλης υποστηρίζει:
«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν. Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να "επιτεθεί". Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;»
Αν αυτά τα λόγια είχε εκστομίσει στην τηλεόραση κάποιος... άνευ κουλτούρας, θα τον σταύρωναν.
Στην περίπτωση του κ. Τσόκλη, ωστόσο, ο μανδύας της κουλτούρας φαίνεται ότι μπορεί να δικαιολογήσει την όποια αντίληψη περί βιασμού, όσο χυδαία ειπωμένη κι αν είναι αυτή.
Για μια φορά ακόμη υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο βιασμός που βιώνει όμως η γυναίκα έχει μόνο ένα και καμία κουλτούρα ή επίφαση αυτής δεν μπορεί να τον αλλάξει.
Αναγνώστης