παρουσία δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών κυρίως στρατιωτών στη χώρα.
Οι Ταλιμπάν κάλεσαν και εκ νέου την Πέμπτη τους Αφγανούς να μποϊκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές και να συμμετάσχουν «στον ιερό πόλεμο και την αντίσταση κατά των ξένων εισβολέων».
Η προεκλογική εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στο Αφγανιστάν παράλληλα με μια εκστρατεία τρομοκράτησης των υποψηφίων και του πληθυσμού από τους Ταλιμπάν.
Τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι δολοφονήθηκαν και δεκάδες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά των υποστηρικτών τους, πέραν των καθημερινών βιαιοτήτων που πληθύνονται τα τρία τελευταία χρόνια και κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, ενώ οι Ταλιμπάν απειλούν με επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα την ημέρα της ψηφοφορίας.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αποθαρρύνει μεγάλο ποσοστό εκλογέων και επιτρέπει τις εκτιμήσεις για χαμηλή συμμετοχή και εκτεταμένη νοθεία, σε μία επανάληψη του σεναρίου των προεδρικών εκλογών.
«Οφείλουμε να εκκινήσουμε εκ της αρχής ότι οι ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με επιθέσεις και πράξεις εκφοβισμού. Εάν η ημέρα των εκλογών δεν εξελιχθεί σε μία πολύ βίαιη ημέρα , αυτό θα αποτελεί ήττα για τους Ταλιμπάν», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στην Καμπούλ.
Αντίθετα, αυτές οι αιματηρές επιθέσεις είναι πιθανόν να οδηγήσουν τους Αφγανούς να σκεφτούν ότι βρίσκονται στον λάθος δρόμο, ότι αυτή η μεγάλη δημοκρατική επιχείρηση δεν λειτουργεί, πρόσθεσε ο δυτικός αξιωματούχος που φοβάται ότι η ευθύνη θα επιρριφθεί στις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις.
«Ιστορικά, στη χώρα αυτή οι άνθρωποι υπερασπίσθηκαν την εξουσία με τη βία και άνθρωποι ανέλαβαν την εξουσία με τη βία. Και αυτό συμβαίνει ακόμα», δήλωσε ο Νικ Μαρούκις, στέλεχος της αμερικανικής οργάνωσης Democracy International, που έχει αποστείλει δεκάδες παρατηρητές σε ολόκληρο το Αφγανιστάν.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σύνθεση της αφγανικής Εθνοσυνέλευσης δεν θα μεταβάλει τα δεδομένα σε μία χώρα όπου ο πρόεδρος συγκεντρώνει τις κυριότερες εξουσίες και οφείλει την παραμονή του στους 150.000 στρατιώτες της διεθνούς δύναμης.
Περισσότεροι από 2.500 υποψήφιοι διεκδικούν τις 249 έδρες της κάτω βουλής (Wolesi Zirga). Οι 68 έδρες προορίζονται για γυναίκες βουλευτές. Πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπεις, αλλά το 15% των εκλογικών τμημάτων δεν θα λειτουργήσουν εξαιτίας της έλλειψης συνθηκών ασφαλείας στις περιοχές όπου οι ταλιμπάν και οι σύμμαχοί τους είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.