Το κλιμάκιο των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει έναν άτυπο έλεγχο επί των οικονομικών εξελίξεων και θα δώσει κατευθύνσεις στο πλαίσιο της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2011, το οποίο θα καταθέτει στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου. Στόχος της τρόικας είναι να διασφαλίσει ότι εφέτος το έλλειμμα θα περιορισθεί στο 8,1% του ΑΕΠ και στο 7,6% το 2011, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Τα στελέχη της τρόικας θα ζητήσουν την καταγραφή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όλων των αποκλίσεων σε έσοδα και δαπάνες, ώστε να ενεργοποιηθούν έγκαιρα οι μηχανισμοί δημοσιονομικής εξισορρόπησης και να αποφευχθεί η μεταφορά βαρών στο 2011. Αυτό σημαίνει πως οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, μπορεί να οδηγήσουν στην λήψη πρόσθετων μέτρων στο τελευταίο δίμηνο του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που θα ζητήσουν για το 2011 οι ελεγκτές της τρόικας θα στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό της σπατάλης στον χώρο της Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία, στον δραστικό περιορισμό των ζημιών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με πρώτες τον ΟΣΕ και τους συγκοινωνιακούς φορείς, και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα «πού πάνε οι κοινωνικές δαπάνες;» και να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης (του κράτους), για τη λειτουργία του οποίου δαπανώνται ετησίως άνω των 65 δισ. ευρώ.
Η τρόικα θα θέσει εκ νέου και το θέμα του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο ζητώντας να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από το 2011, με στόχο να περικοπούν τα επιδόματα και να εξομοιωθούν οι αποδοχές από υπουργείο σε υπουργείο. Στην κορυφή της ατζέντας των διαρθρωτικών αλλαγών που ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ βρίσκεται η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει άμεσα να προτείνουν νομοθεσία για την άρση των περιορισμών για τον ανταγωνισμό, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και του εμπορίου σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων του νομικού επαγγέλματος, του φαρμακευτικού επαγγέλματος, του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών.
Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει την ίδρυση υπηρεσιών, καταργώντας απαιτήσεις που απαγορεύονται από την οδηγία των υπηρεσιών και μειώνοντας σημαντικά τις απαιτήσεις που αναφέρονται σε ποσοτικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, νομικές απαιτήσεις, μετοχικές απαιτήσεις, κατώτερες ή ανώτερες αμοιβές και περιορισμούς σε πολυτομεακές δραστηριότητες. Οι αλλαγές αυτές και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θεωρούνται από την τρόικα «κλειδιά» για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Ομάδα του http://www.e-protasi.com/