tromaktiko: Μεγάλο θύμα της ύφεσης οι πιστωτικές κάρτες

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλο θύμα της ύφεσης οι πιστωτικές κάρτες



Της Ευγενιας Tζωρτζη

Ενα εκατομμύριο λιγότερες πιστωτικές κάρτες κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά το 2009, σε σχέση με το 2008, λόγω της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή οι προϋπολογισμοί για την έκδοση νέων καρτών περικόπτονται δραστικά και οι παλιές πολιτικές και προωθητικές ενέργειες στον τομέα των καρτών αποτελούν πλέον ιστορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι πιστωτικές κάρτες που κυκλοφορούν στη χώρα μας περιορίστηκαν στο τέλος του 2009 στις 6.007.392 από τις 7.040.012 που ήταν στο τέλος του 2008. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι το πλαστικό χρήμα, ως μέσο πίστωσης, αποτελεί το μεγάλο θύμα της κρίσης σε αντίθεση με τον τομέα των χρεωστικών καρτών, που ως μέσο συναλλαγής κερδίζουν έδαφος, καταγράφοντας αύξηση κατά 1 εκατομμύριο, στα 9.152.765.
Τα στοιχεία της Visa, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εκδότη πιστωτικών καρτών στη χώρα μας, επιβεβαιώνουν ότι η πτώση του τζίρου των αγορών που γίνεται μέσω πιστωτικών καρτών υποχώρησε κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ αντίστοιχη μείωση είχε καταγραφεί και το πρώτο εξάμηνο του 2009, ανεβάζοντας το ποσοστό πτώσης του τζίρου την επίμαχη διετία στο 20% περίπου.
Υποχώρηση τζίρου 12%
Η σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης τους τελευταίους μήνες, μετά και την υπογραφή του Μνημονίου, αποτυπώνεται στην τριμηνιαία εξέλιξη του τζίρου, που το δεύτερο τρίμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ πτωτικά διαμορφώνεται και το ποσό της μέσης συναλλαγής ανά πιστωτική κάρτα που υποχώρησε στα 83 ευρώ από 86 ευρώ το 2009. Η αιτία δεν είναι παρά η κλιμάκωση της ύφεσης και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος από την πλευρά των νοικοκυριών, που οδηγεί στη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών που γίνονται με πιστωτικές κάρτες. Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν μειώσει δραστικά τις εκδόσεις νέων καρτών, στοιχείο που σε συνδυασμό με τη φυσική απόσυρση από την αγορά ενός μεγάλου αριθμού πιστωτικών καρτών, οδηγεί σε ετήσια συρρίκνωση της τάξης του 10%. Οι οχλήσεις από τις τράπεζες για τη διάθεση του προϊόντος είναι πλέον ανύπαρκτες, ενώ οι όποιες αιτήσεις αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη και με αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης. Την ίδια στιγμή «στον πάγο» έχουν μπει και τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπων σε πιστωτικές κάρτες, που παλαιότερα αποτελούσαν τον κράχτη του πλαστικού χρήματος, με μηδενικά επιτόκια ακόμα και για περίοδο ενός έτους. Οι λιγοστές μεταφορές υπολοίπων γίνονται πλέον με αυστηρά και μόνο κριτήρια, ενώ τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 9% κατά μέσο όρο, επίπεδο που αν και υπολείπεται του μέσου επιτοκίου που ισχύει για τις κάρτες και το οποίο διαμορφώνεται σήμερα μεταξύ 15% και 18%, σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει στο «τζάμπα χρήμα», που ίσχυε πριν από την κρίση.
Yπεροχή των χρεωστικών
Οι τράπεζες υπεραμύνονται πλέον της λελογισμένης χρήσης της πιστωτικής κάρτας, κυρίως ως μέσου συναλλαγών, αξιοποιώντας παράλληλα και τις δυνατότητες των προγραμμάτων επιβράβευσης που προωθούν στην αγορά. Οπως παραδέχονται η χρήση της ως μέσου πίστωσης, που κυριάρχησε ως αντίληψη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, υπήρξε στρέβλωση και οδήγησε ένα μέρος των νοικοκυριών στην υπερχρέωση.
Αποκαθιστώντας τα λάθη του παρελθόντος οι ίδιες πλέον δείχνουν τον δρόμο των χρεωστικών καρτών, που είναι άλλωστε το πιο διαδεδομένο μέσο συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος Ευρωπαίος πραγματοποιεί 78 συναλλαγές τον χρόνο με τη χρεωστική του κάρτα σε αντίθεση με τον Ελληνα, που πραγματοποιεί μόλις 3. Αντίστοιχα η υπεροχή του πλαστικού χρήματος ως μέσου πληρωμής αποδεικνύεται και από τον αριθμό των συναλλαγών ανά κάρτα που πραγματοποιεί ο Ελληνας κάτοχος σε σχέση με τον Ευρωπαίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa ο Ελληνας πραγματοποιεί 16 συναλλαγές ανά κάρτα, ενώ ο Ευρωπαίος 61 συναλλαγές, επιβεβαιώνοντας ότι η χρήση της κάρτας δεν συνεπάγεται και δανεισμό.
Οι αριθμοί
3 μόλις συναλλαγές με χρεωστική κάρτα πραγματοποιεί κατά μέσο όρο ο Ελληνας καταναλωτής έναντι 78 συναλλαγών που πραγματοποιεί ο μέσος Ευρωπαίος.
9,3 δισ. τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών στο τέλος Μαΐου.
6 εκατ. μειώθηκαν οι πιστωτικές κάρτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
9,1 εκατ. αυξήθηκαν οι χρεωστικές κάρτες.
9% μειώθηκε η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες Visa το πρώτο εξάμηνο του έτους.
17% αυξήθηκε η αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες Visa την ίδια περίοδο.
83 ευρώ μειώθηκε η μέση συναλλαγή με πιστωτική κάρτα Visa.


http://www.kathimerini.gr/economy
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!