tromaktiko: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ



Η οικονομική αποτυχία της ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ κυβέρνησης επιβεβαιώνεται κάθε μέρα που περνά.
Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος τον τελευταίο χρόνο αντί να βελτιώνεται καταποντίζεται επικίνδυνα.
Η ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση μας έλεγε ότι, με την μείωση μισθών και τα κατάλληλα μέτρα από την πλευρά της πολιτείας, θα βελτιωνόταν. Η Ελλάδα το 2010 κατρακύλησε αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα στην 83η θέση 12 θέσεις πιο κάτω από την περυσινή κατάταξη που τόσο είχε κατακριθεί από τον Γ. Παπανδρέου όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Πέσαμε χαμηλότερα και από τα Σκόπια. Πλέον η χώρα... μας έχει λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία από χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ρουάντα, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρώτη στην κατάταξη είναι η Ελβετία και δεύτερη η Σουηδία.

Άμεσο πρόβλημα που δημιουργείται από αυτή την κατάσταση είναι η μεταφορά στο εξωτερικό ή το κλείσιμο επιχειρήσεων και η εκτόξευση στα ύψη της ανεργίας κυρίως των νέων.

Η Eurostat προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 12,1 % το 2010 έναντι 9,6% το 2009. Ο πληθωρισμός έφθασε στο 5,4%, σε επίπεδα δηλαδή πριν από το 1997, προ της ένταξής μας στην Ευρωζώνη (μέσος όρος στην Ε.Ε. 1,4%). Ο δείκτης του πληθωρισμού αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο 7,5% από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, και από την πελώρια αύξηση της φορολογίας της τιμής του πετρελαίου και θα εμφανιστεί στις μετρήσεις των επόμενων μηνών. Τα χειρότερα από την σημερινή κυβέρνηση ΔΝΤ - ΠΑΣΟΚ έρχονται...

Να υπενθυμίσουμε ότι με την Νέα Δημοκρατία τον Οκτώβριο του 2009 ο πληθωρισμός ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών (0,5%).

Μέσα σε ένα κοινωνικό - εργασιακό περιβάλλον αβέβαιο, ασφυκτικά προβληματικό και απαξιωτικό για κάθε νέο η εργασιακή μετανάστευση φαντάζει ως μια ευκαιρία για τους νέους, ικανούς ανθρώπους.

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων Ελλήνων ηλικίας έως 35 ετών που αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου σε θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Andor έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Παπανικολάου. Στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξαν 8.709 ελληνικά βιογραφικά σημειώματα που καταχωρήθηκαν στο EURES (ευρωπαϊκή πύλη για την κινητικότητα στην εργασία) και η Ελλάδα κατέλαβε τη δωδέκατη θέση από τα 27 κράτη μέλη. Η Ισπανία είχε τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων (81.298), και ακολούθησαν η Ιταλία (63.444) και η Πολωνία (30.523).

Το ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ κατάφερε να στερήσει ότι πιο πολύτιμο έχει, μετά την υγεία του, ένας νέος. Κατάφερε να του στερήσει το μέλλον. Η παντελής απουσία ευκαιριών στην Ελλάδα σήμερα αναγκάζει τα νέα παιδιά να μετακινηθούν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Η μεγάλη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού, καταρτισμένου προσωπικού και εγκεφάλων (brain drain) είναι πολύ χειρότερη και από το ξεπούλημα εθνικού πλούτου. Έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πολιτιστικού – πολιτισμικού κεφαλαίου που δημιουργήθηκε από γενιά σε γενιά και δεν αντικαθίσταται όπως ένα απλό εξάρτημα μιας μηχανής.

Το φαινόμενο αυτό στερεί την Ελλάδα από καταρτισμένο δυναμικό υπονομεύοντας εκ των πραγμάτων το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Είναι απαραίτητο τα όποια μέτρα λαμβάνονται να έχουν σαφή αναφορά στην παιδεία, στις προοπτικές απασχόλησης, στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε νέες θέσεις εργασίας, στην κατάρτιση και την καινοτομία. Ανάπτυξη χωρίς νέες βιώσιμες επενδύσεις και επιστημονικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό δεν γίνεται.

Βέβαια αυτά φαντάζουν ακατανόητα για το ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ που ως μόνο σκοπό έχουν να πάρουν κάθε πλουτοπαραγωγικό πόρο της Ελλάδος, να μας στύψουν σαν λεμονόκουπα, για να μας ξεχρεώσουνε δήθεν από τους πιστωτές μας. Λες και τους ζητήσαμε εμείς κάτι τέτοιο στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές που έρχονται πρέπει όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα.

Ανδριόπουλος Ιωάννης MSc, Ph.D

http://bonitsapress.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!