Tου Γιάννη Πήλιουρα (φοιτητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Αφορμή γι’ αυτή την παρέμβαση αποτελεί το γεγονός ότι φοιτητές της Τουρκίας, προερχόμενοι από Πανεπιστήμια της Άγκυρας...
ετοιμάζονται να διοργανώσουν προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών στο κατεχόμενο από τον στρατό της Τουρκίας, βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations) είναι μια πιστή προσομοίωση λειτουργίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και άλλων πολυμερών οργάνων. Αυτά τα μοντέλα απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές οι οποίοι ασχολούνται με τους τομείς των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής, προωθώντας την γνώση και την εμπειρία σε θέματα επίλυσης διαφορών και διπλωματίας. Διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού με χιλιάδες συμμετοχές, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για όλους τους φοιτητές.
Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που διακρίνεται στην διοργάνωση τέτοιων προσομοιώσεων, από διάφορα πανεπιστήμια τόσο της Κων/πολης όσο και της Άγκυρας. Το επίπεδο των νέων διεθνολόγων της γείτονος είναι κάτι παραπάνω από ανεβασμένο αφού το τουρκικό κράτος επενδύει στους νεαρούς επιστήμονες, έχοντας προβλέψει να στέλνει στο εξωτερικό σε δεκάδες παρόμοια μοντέλα τους φοιτητές του, με τα έξοδα σε μεγάλο βαθμό πληρωμένα! Κάτι τέτοιο βοηθάει απίστευτα τους μελλοντικούς Νταβούτογλου, να διδαχθούν και να αποκομίσουν εμπειρίες από τις μεθόδους διαπραγμάτευσης κι επίλυσης διαφορών. Ένα τέτοιο μοντέλο σκοπεύουν να διοργανώσουν και στην κατεχόμενη Κύπρο με προφανή σκοπό την έλξη φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν και να γνωρίσουν την «αδικημένη» όπως θέλουν να παρουσιάζουν, πλευρά του νησιού.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα, πλην μιας φωτεινής εξαίρεσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το γνωστό πλέον THESSisMUN, δεν έχει να επιδείξει άλλες παρόμοιες προσπάθειες με εμβέλεια έξω από το εσωτερικό της. Οι Έλληνες φοιτητές αναγκάζονται πολλές φορές να πληρώνουν υπέρογκα ποσά προκειμένου να ταξιδέψουν σε κάποιο M.U.N. του εξωτερικού και να αποκομίσουν εμπειρίες ανάλογες των συναδέλφων τους. Εκτός όμως από αυτό, αποτελεί διαφήμιση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα ελληνικά πανεπιστήμια, οι διακρίσεις που φέρνουν οι Έλληνες φοιτητές. Εκτός των άλλων οι Έλληνες αντιπρόσωποί μας, προστατεύουν και τα ελληνικά δίκαια παρεμβαίνοντας ουσιαστικά όπως με το θέμα της ονομασίας ως Μακεδονία αντί F.Y.R.O.M του κρατιδίου των Σκοπίων, την ώρα που επαγγελματίες διπλωμάτες δειλιάζουν να σηκώσουν το ανάστημα σε ανάλογη περίπτωση.
Είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο τόσο τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα αυτό καθώς αφορά το μέλλον των δύο χωρών και την όσο το δυνατόν καλύτερη εξειδίκευση των νέων επιστημόνων που θα κληθούν να προστατεύσουν στο μέλλον τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα, στην πραγματικότητα αυτή τη φορά κι όχι σε κάποια προσομοίωση. Τουλάχιστον ας διδαχθούν από το παράδειγμα των γειτόνων μας κι ας πράξουν ανάλογα!