tromaktiko: Διαγωνισμος: Πρασινες ταρατσες!

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Διαγωνισμος: Πρασινες ταρατσες!



Πράσινες ταράτσες. Παντού. Η δική σου ταράτσα, η ταράτσα του χώρου εργασίας σου, οι ταράτσες στην καρδιά της πόλης που ζεις και προσπαθείς να αναπνεύσεις.
Αντί να θεωρητικολογούμε πάνω στο ανέφικτο, δηλαδή την εκ θεμελίων ανάπλαση των αστικών κέντρων, εμείς σας καλούμε να φανταστείτε και να σχεδιάσετε την ταράτσα του σπιτιού σας, του γείτονα ή όποια άλλη σας προκαλεί μέσα στο πλαίσιο του αστικού τοπίου της πόλης σας.

Γιατί αυτό μπορεί να γίνει.

Γιατί αυτό θα σώσει τις ελληνικές τσιμεντουπόλεις.
Γιατί όλες αυτές οι αχρηστευμένες ταράτσες μπορούν να αποκτήσουν λειτουργική αξία. Μπορούν να γίνουν χώροι ψυχαγωγίας, λαχανόκηποι, χώροι άσκησης, εστίασης ή καφέ κι ό,τι άλλο βάλει ο νους σας!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα οφέλη τους είναι ποικίλα και μας αφορούν όλους. Κάποια από αυτά είναι: εξαιρετική θέρμο- ύγρο- ήχο– μόνωση των κτιρίων, μικρότερες απώλειες ενέργειας (μείωση κόστους θέρμανσης και ψύξης), δημιουργία μικροκλίματος, απορρόφηση μεγάλης ποσότητας σκόνης και νέφους, απορρόφηση των όμβριων υδάτων από το φυτεμένο δώμα και μείωση απορροής τους στους υπονόμους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πολυχώρος Πείραμα, σε συνεργασία με το site greenroofs.gr, λαμβάνει δράση στην αστική μεταμόρφωση των ελληνικών πόλεων, διεξάγοντας τον ανοιχτό διαγωνισμό με τίτλο « The roof … the roof should be green !». Πρόκειται για μία δράση προώθησης νεωτερικών προτάσεων, που απαντούν στον ωφέλιμο επαναπροσδιορισμό την ποιότητας του αστικού χώρου και έχει ως κεντρικό θέμα την αστική αναβάθμιση των ελληνικών πόλεων, μέσα από τον πράσινο σχεδιασμό συγκεκριμένων-μη χρηστικών μέχρι τώρα- αστικών υπαίθριων χώρων.

Για το σκοπό αυτό, το πείραμα και το greenroofs.gr απευθύνεται στο ευρύ κοινό, προσκαλώντας ανήσυχους δημιουργούς (αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, γεωπόνους, εικαστικούς, διακοσμητές, γραφίστες, φωτογράφους, συγγραφείς, και άλλους πολίτες με καλλιτεχνικές και οικολογικές ευαισθησίες) σε μία ελεύθερη παραγωγή ιδεών. Αντικείμενο σύνθεσης αποτελεί α) η παρέμβαση σε μία ή αν είναι εφικτό σε περισσότερες ταράτσες της πόλης σας, όποια κι αν είναι φτάνει να βρίσκεται στην Ελλάδα και β) η πρόταση μετατροπής τους σε πηγές αστικού πρασίνου και ανάσας. Η μορφή της πρότασης θα πρέπει να βασίζεται σε μία πρωτότυπη κεντρική ιδέα-πρόταση και να αποδοθεί σχεδιαστικά η ακόμα με τρόπο εικαστικό (σκίτσο, εικόνα, κείμενο, κ.α.).

Στο τέλος, τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν στην ομώνυμη έκθεση του πειράματος στα πλαίσια του πολιτιστικού θεσμού των «45ων Δημητρίων» Θεσσαλονίκης.
Με την υποβολή σχεδίου στον διαγωνισμό, κάθε διαγωνιζόμενος θα επιλέγει το είδος του επάθλου για το οποίο θέλει να διαγωνιστεί μεταξύ

• Υλοποίησης ταράτσας ή μπαλκονιού της επιλογής του από τη Vitaverde
• Υποτροφίας από τον Όμιλο Ξυνή (Mediterranean College, ΙΕΚ Ξυνή, ΚΕΑΣ Ξυνή)
Κάθε συμμετοχή θα πρέπει να αναφέρεται σε ένα μόνο εκ των δυο επάθλων, διαφορετικά θα απορρίπτεται.

ΧΟΡΗΓΙΑ ΕΠΑΘΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ VITAVERDE

Πιστεύοντας απόλυτα στα οφέλη των πράσινων ταρατσών, η Vitaverde συμμετέχει ως χορηγός στον ανοιχτό διαγωνισμό « The roof … the roof should be green !» που συνδιοργανώνεται από τον πολυχώρο ‘Πείραμα’ με υποστήριξη του Greenroofs.gr.

Η Vitaverde θα βραβεύσει την καλύτερη πρόταση με έπαθλο τη δημιουργία 20μ² ταρατσόκηπου¹ σε μπαλκόνι ή ταράτσα της επιθυμίας του νικητή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τη μεριά του νικητή θα βρεθεί εναλλακτικά ένα άλλο έπαθλο από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες² της Vitaverde.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή, στο πλαίσιο υποστήριξης ενεργειών που αφορούν στην αναβάθμιση της πόλης της Θεσσαλονίκης, ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκληση για συμμετοχή του στο πρόγραμμα «The roof...the roof should be green» χορηγώντας υποτροφίες σπουδών ως έπαθλο στους τρεις συμμετέχοντες που θα βγουν πρώτοι.
Οι χορηγίες υποτροφιών των νικητών αφορούν σε:

• 1η υποτροφία: Υποτροφία σπουδών στο MEDITERRANEAN COLLEGE τριετούς φοίτησης.
• 2η υποτροφία: Ετήσια υποτροφία σπουδών και προσφορά δετούς φοίτησης υπό προϋποθέσεις αρίστευσης στο ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας.
• 3η υποτροφία: Ετήσια υποτροφία σπουδών στο ΚΕΑΣ ΞΥΝΗ ή στην CARRIERA.

Στόχοι του διαγωνισμού:

- Η διεξαγωγή ενός τεκμηριωμένου concept board, το οποίο θα απαντά σε πρωτοποριακές λύσεις αναβάθμισης του εν λόγω αστικού τοπίου (σε επίπεδο ιδέας/εικαστικής προσέγγισης ή σχεδιασμού και τεχνολογίας)
- Η παρουσίαση και προβολή των προτάσεων αυτών στην καρδιά της περιοχής Βαλαωρίτου (στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «45α δημήτρια», που θα διεξαχθούν στις 25.09.10)
- Η εισαγωγή των πολιτών σε νέες εναλλακτικές εικόνες-σχεδιαστικές επιλύσεις των υφιστάμενων αστικών ταρατσών, καθώς και η γνωστοποίηση των οφελών υλοποίησης μίας τέτοιας δράσης

Απώτερος στόχος:

- Η πνοή ελπίδας στο μετασχηματισμό του μέχρι τώρα υποβαθμισμένου αστικού τοπίου των ελληνικών πόλεων, μέσα από την ανάδειξη των μη αξιοποιημένων μέχρι τώρα κτιριακών εν δυνάμει χώρων, όπως οι ταράτσες παλιών/ιστορικών και σύγχρονων κτιρίων

Προδιαγραφές συμμετεχόντων:

- συνθετική ικανότητα βάσει μίας κεντρικής ιδέας
- ικανότητα σχεδιαστικής απόδοσης της πρότασης σε εικαστική ή σχεδιαστική μορφή
- η οικολογική και αισθητική προσέγγιση της πρότασης
- πρωτοτυπία και δυνατότητα μελλοντικής εφαρμογής

Κριτήρια αξιολόγησης των έργων:

- σχεδιασμός που εκμεταλλεύεται και αναδεικνύει όλα τα οφέλη των πράσινων ταρατσών
- τεκμηρίωση της πρότασης
- πρωτοτυπία και καινοτομία ιδέας
- εναρμόνιση και προσαρμογή στον περιβάλλοντα χώρο
- άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα
- πρακτική εφαρμογή –πραγματοποιήσιμος σχεδιασμός

Οδηγίες μορφοποίησης προτάσεων:
- παρουσίαση του έργου σε ψηφιακή μορφή εικόνας jpeg σε μέγεθος Α3 (29,70Χ 42,00εκ.), σε ανάλυση 300 pixels/inches
- τίτλος πρότασης, όνομα συμμετέχοντος, ιδιότητα, σύντομο συνοδευτικό κείμενο πρότασης
- χρήση γραμματοσειράς ΑRIAL, μεγέθους: τίτλοι 20 στ., υπότιτλοι 18 στ., συνοδευτικό κείμενο 14 στ.

Λήξη προθεσμίας συμμετοχών: 17/09/10
Αξιολόγηση και ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 20/09/10
Παρουσίαση διακεκριμένων έργων: 25/09/10
Υποβολή συμμετοχών: http://greenroofs.gr/

Για τη διαφάνεια και αντικειμενικότητα του διαγωνισμού, τα ονόματα των συμμετεχόντων δεν θα γνωστοποιηθούν παρά μόνο μετά την ανακοίνωση του νικητή.

- για περαιτέρω επικοινωνία με τους συμμετέχοντες παρακαλούνται να στείλουν τα στοιχεία διεύθυνσής τους, κινητό και ηλεκτρονική διεύθυνση

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑ, ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 18, 7ος όροφος, 2310-533859

¹Με τον όρο ταρατσόκηπος εννοείται το σύστημα Roof garden της Vitaverde, φύτευση και εδαφοκαλυπτικά υλικά. Στο σύστημα συμπεριλαμβάνεται και υγρομόνωση της εταιρείας ROMKA.
²Προϊόντα όπως φυτά και γλάστρες και υπηρεσίες όπως : σχεδιαστική και διακοσμητική μελέτη με δυνατότητα φωτορεαλιστικής αποτύπωσης, συντήρηση κήπων και φυτών.

Πηγή agri.gr
Ομάδα του http://www.e-protasi.com/
http://vitaverde.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!