tromaktiko: Ο πολυπράγμων Άλεξ Ρόντος

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πολυπράγμων Άλεξ Ρόντος



της Σοφίας Βούλτεψη

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΟ ΡΟΛΟ
Κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής απέφυγε –ή δεν γνώριζε– να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο κ. Ρόντος μετέχει της πρωθυπουργικής αποστολής.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Δρούτσας, αφού ξεκαθάρισε ότι ο κ. Ρόντος δεν διατηρεί σήμερα θεσμική σχέση με την κυβέρνηση και το υπουργείο, έσπευσε να μας υπενθυμίσει πως ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου «είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων». Προκαλώντας την αντίδραση του ΚΚΕ, που υπενθύμισε τον ρόλο του Αλεξ Ρόντου στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στον πόλεμο εναντίον της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του κ. Ρόντου προκαλεί πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Πολλοί είχαν ενοχληθεί όταν τον Ιούλιο του 2005 έγινε γνωστό πως υπήρξε ο διοργανωτής του Συμποσίου της Σύμης στο Ρέθυμνο, ενώ τα σχόλια πήραν και έδωσαν όταν αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου πέρασε μερικές ημέρες διακοπών στο σπίτι του κ. Ρόντου στη Λακωνία, όπου κατά καιρούς ακούγεται ότι επιθυμεί να πολιτευτεί. Ιδιαίτερη έμφαση είχε τότε δοθεί στο θέμα που ο κ. Ρόντος είχε επιλέξει για το Συμπόσιο: «Τι σημαίνει Δημοκρατία, επανιδρύοντας τη Δημοκρατία, μεταμορφώνοντας τις μη δημοκρατικές χώρες»! Ο Αλεξ Ρόντος είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια (συμμετέχουν πολλοί σοσιαλιστές πρώην πρωθυπουργοί), η οποία πριν από πέντε χρόνια (Μάιος 2005) συνέταξε έκθεση με την οποία ενθάρρυνε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, την άρνηση αυτοδιάθεσης στους Σέρβους του Κοσσόβου και την άρον-άρον ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με εκείνη την έκθεση έπρεπε να μπει τέλος άμεσα στη διαμάχη για το όνομα των Σκοπίων.

Σύμβουλος του Σαακασβίλι
Ο κ. Ρόντος είχε πάντοτε ξεχωριστή θέση στο πλευρό του κ. Παπανδρέου και ανέλαβε σειρά αξιωμάτων όταν εκείνος ήταν υπουργός των Εξωτερικών. Πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από την πολιτική που η Ελλάδα ακολούθησε την περίοδο των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ τον Μάιο του 2005 το όνομά του συμπεριλήφθηκε σε λίστα εβδομήντα προσωπικοτήτων που εκδήλωναν τη διαμαρτυρία τους επειδή γιορτάστηκαν στη Μόσχα τα εξήντα χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το κείμενο που είχαν τότε υπογράψει οι εβδομήντα και δημοσιεύθηκε με την μορφή ολοσέλιδης καταχώρισης στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, έπρεπε να επιλεγεί άλλη τοποθεσία για τον εορτασμό λόγω των «δημοκρατικών ελλειμμάτων της κυβέρνησης Πούτιν». Πλάι στην υπογραφή του κ. Ρόντου, φιγουράριζε και μια… πρώην ιδιότητά του – αυτή του πρώην πρέσβη της Ελλάδας. Γεγονός που είχε τότε προκαλέσει τις αντιδράσεις του ελληνικού Τύπου, με δημοσιεύματα σχετικά με το αν ο κ. Ρόντος εκπροσωπεί την Ελλάδα, τον Παπανδρέου ή απλώς τον εαυτό του (Τα Νέα, 10 Μαΐου 2005).

Κάθε άλλο παρά τυχαία, τρία χρόνια αργότερα θα βρούμε τον κ. Ρόντο σε θέση συμβούλου του Προέδρου της Γεωργίας και αντιπάλου του Πούτιν, Σαακασβίλι! Τον Μάιο του 2008, τρεις μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην περιοχή, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» άρθρο του κ. Ρόντου υπό τον τίτλο «Με ποια πλευρά είμαστε;». Ο πρώην (και αεί όπως αποδεικνύεται) σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, που στο μεταξύ είχε γίνει σύμβουλος του κ. Σαακασβίλι, είχε ταχθεί σαφώς υπέρ της Γεωργίας και κατά των δυτικών επιχειρημάτων ότι η χώρα έχει έλλειμμα Δημοκρατίας. Μάλιστα, για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του στο διεθνές κοινό του, ο κ. Ρόντος είχε γράψει πως και ο ίδιος «ως Ελληνας έχει ακούσει παρόμοια επιχειρήματα».
Εκείνη την περίοδο, ο κ. Ρόντος ασχολείτο με την Μη Κυβερνητική Οργάνωσή του, IOCC. Και αν και στην κυβέρνηση βρισκόταν η Νέα Δημοκρατία δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι κατόρθωσε να εισπράξει πάνω από 1 εκ. ευρώ από τα κονδύλια που το υπουργείο των Εξωτερικών διέθεσε σε ΜΚΟ την περίοδο 2005-2009. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, μέρος των χρημάτων διατέθηκε στην Γεωργία, σύμβουλος την κυβέρνηση της οποίας ήταν ο κ. Ρόντος. (Ελεύθερος Τύπος, 9 Φεβρουαρίου 2010).
Τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Ρόντος βρέθηκε για ένα εικοσιτετράωρο στην Πάρο, όπου παραθέριζε ο πρωθυπουργός. Ο Παπανδρέου έχει δικαίωμα να επιλέγει με ποιους θα κάνει τα μπάνια του. Η παρουσία, όμως, του κ. Ρόντου στη Νέα Υόρκη –και μάλιστα με εξωθεσμικό ρόλο, όπως επισήμως ανακοινώθηκε– ειδικά αυτήν την «πονηρή» περίοδο και με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις του για τα Βαλκάνια, λογικό είναι να βάζουν πολλούς σε ανησυχία.

*Αναδημοσίευση από την ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα Ελεύθερη Ζώνη
http://www.elzoni.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!