Την αντίθεση του κόμματός του στο μνημόνιο με την τρόικα και την πρότασή του για έξοδο από την κρίση παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντας στο κυβερνών κόμμα την κρίση δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία δανεισμού από την τρόικα δεν ήταν η μόνη επιλογή για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
«Η λύση που μας προτείνουν είναι χειρότερη από το πρόβλημα», είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η συνταγή του μνημονίου οδηγεί σε ύφεση και υψηλότερο χρέος, εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομίας. Στο ακροατήριο βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άκουσε τον διάδοχό του να υπερασπίζεται πολλές από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την εκτόξευση του χρέους. Αν είχαν υλοποιηθεί τα δημοσιονομικά μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Καραμανλή, είπε ο κ. Σαμαράς, το έλλειμμα για το 2009 θα είχε κλείσει το πολύ στο 9,9%. «Με αλχημείες και δημιουργική λογιστική η κυβέρνηση αύξησε το έλλειμμα στο 13,6%. Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε κρίση ελλείμματος, αλλά το ίδιο προκάλεσε κρίση δανεισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και απέδωσε τα συσσωρευμένα χρέη του ελληνικού δημοσίου στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο κ. Σαμαράς, τα 50 πήγαν για πληρωμή τόκων από δάνεια που είχαν συνάψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ άλλα 20 διοχετεύθηκαν στις αμυντικές δαπάνες, τα χρέη των νοσοκομείων και τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της καταψήφισης του μνημονίου από το κόμμα του, λέγοντας ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και οι όροι με τους οποίους συνομολογήθηκε δεν ήταν μονόδρομος. «Το μνημόνιο δεν ήταν αναπόφευκτο. Ακόμη και στις αρχές Μαΐου υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Το μνημόνιο, όχι απλώς δεν έλυσε το πρόβλημα της οικονομίας, το έκανε χειρότερο. Δεν είχαν καταλάβει τι υπέγραψαν. Έντεκα από τα 30 δισ. της δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το μνημόνιο προέρχονται από αδιευκρίνιστα μέτρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πολιτική του μνημονίου μειώνει από τη μία το έλλειμμα, αλλά από την άλλη το αυξάνει με την ύφεση που δημιουργεί και προβλέπει την αύξησή του από το 115% στο 150%.
Επίθεση στην κυβέρνηση
Καταψηφίζοντας το μνημόνιο, η ΝΔ δεν έδειξε ανευθυνότητα, τόνισε ο κ. Σαμαράς και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η μεγαλύτερη ανευθυνότητα ήταν οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι «λεφτά υπάρχουν». «Πέρσι τους παρότρυνα να πάρουν μέτρα έγκαιρα. Προσφέρθηκα να τους στηρίξω. Είπα «επιτέλους ξεκολλήστε». Αυτό είναι υπευθυνότητα. Είδαμε τον κίνδυνο και προσφερθήκαμε να βάλουμε πλάτη», είπε χαρακτηριστικά και άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε τον νέο κυβερνητικό σχήμα,χαρακτηρίζοντάς το «τραγέλαφο» με «σμήνη συναρμόδιων υφυπουργών» και πλήθος «συντονιστών».
Οι προτάσεις για την ανάπτυξη
Στη συνέχεια περιέγραψε πέντε άξονες που θα μπορούσαν, όπως είπε να τονώσουν την οικονομία:
-Να μειωθούν δραστικά οι φόροι, με προτεραιότητα τους έμμεσους φόρους, όπως το ΦΠΑ και τα καύσιμα. Κανείς δεν επενδύει σε μια υπερ-φορολογημένη χώρα. Με χαμηλότερους συντελεστές θα αντλήσουμε τελικά περισσότερα έσοδα και θα μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να μειωθεί ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη. Όχι άλλες αυξήσεις στον ΦΠΑ. Όχι αύξηση στον φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης.
-Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό μη μισθολογικού εργατικού κόστους που αποθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
-Να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία. Να μπορεί ο πολίτης να προμηθεύεται οποιοδήποτε έγγραφο με την ταυτότητα του και το ΑΦΜ. Ενοποίηση των μηχανισμών χρέωσης αλλά και η δυνατότητα συμψηφισμού χρεών μεταξύ του πολίτη και του Δημοσίου. Ένας μόνο εισπρακτικός μηχανισμός
-Να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις. Ο νόμος του υπουργού Επικρατείας είναι σωστός, αλλά θα έπρεπε να ισχύει για όλες τις επενδύσεις ανεξαρτήτως ποσού. Και να ισχύσει και για τις ελληνικές, και όχι μόνο για τις ξένες επενδύσεις
-Να δώσουμε προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα. Στροφή στην ποιότητα. Ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Κάθε δικαστική αρχή να εκδίδει απόφαση σε 6 μήνες και να τελεσιδικεί σε 1,5 χρόνο.
-Να συντονίσουμε την παραγωγική μας προσπάθεια στους τομείς που έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Τη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής, την ιχθυοκαλλιέργεια, ζωοτροφές. Ανάταξη της πρωτογενούς παραγωγής. Πολιτική για την έρευνα, όχι με δαπανηρές πολιτικές, αλλά και με ιδιωτικά κεφάλαια και με κατάλληλα φορολογικά κίνητρα.
«Το ΠΑΣΟΚ επενδύει στον φόβο»
Στο τέλος της ομιλίας του, που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επενδύει στον φόβο και ζήτησε από τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές να στείλουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση. «Είμαστε αντίθετοι με το μνημόνιο γιατί δεν βοηθάει να αποφύγουμε τη χρεοκοπία», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς. «Πρέπει ξανά να γίνουμε έθνος μεγάλων φιλοδοξιών. Να μην καταναλώνουμε μόνο ιστορία, να δημιουργούμε ιστορία. Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει ελπίδα. Δεν είμαστε χρεοκοπημένη χώρα. Ζητώ από τον κάθε Έλληνα να αντισταθεί στην απελπισία. Από τη μοιρολατρία που προσπαθούν να μας περάσουν. Σε ενάμιση μήνα έχουν την ευκαιρία να στείλουν μήνυμα να ψηφίσουν την ελπίδα, όχι τον φόβο», κατέληξε.
tanea.gr