tromaktiko: Συνδυασμοί της Αριστεράς αναζητούν ψηφοφόρους...

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Συνδυασμοί της Αριστεράς αναζητούν ψηφοφόρους...




Ο ΠΟΛΥΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ της Αριστεράς αποτελεί πλέον παράδοση στις εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά όμως γίνεται πραγματικότητα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς οι υποψηφιότητες από τον προοδευτικό χώρο ξεπηδούν τις τελευταίες ημέρες σαν μανιτάρια! Ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες όποιος επιθυμεί να ψηφίσει υποψήφιο της Αριστεράς και δεν ανήκει στο ΚΚΕ θα πρέπει να έχει ήδη μπερδευτεί, αφού σύγχυση επικρατεί ακόμη και στα
στελέχη των κομματικών οργανώσεων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρουν ακόμη ποιους υποστηρίζουν! Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν ήδη ψηφοδέλτια για όλα τα γούστα! Λιγότερο ή περισσότερο αντιμνημονιακά, λιγότερο ή περισσότερο αυτοδιοικητικά.
Το «βαρύ» κλίμα κυριαρχεί στον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που κατακερματίζεται για μία ακόμη φορά εν όψει εκλογών. «Χαμένοι στη... μετάφραση». Με αυτή τη φράση στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμπύκνωνε την πολυδιάσπαση του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου με αιχμή του δόρατος τα δύο ψηφοδέλτια της Περιφέρειας Αττικής Αλ. Μητρόπουλου και Αλ. Αλαβάνου . Με άλλα λόγια, τόσο ο ΣΥΝ με τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΗΚΚΙ, Κόκκινο) υπό τον κ. Μητρόπουλο όσο και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής που περιλαμβάνει άλλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ, ΑΠΟ) υπό τον κ. Αλαβάνο έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου όχι μόνο για να δώσουν ερμηνεία στις επιλογές χωριστής καθόδου, αλλά και για να διαχειριστούν στις 8 Νοεμβρίου το εκλογικό αποτέλεσμα, μεταφράζοντας την επερχόμενη ψήφο. Γιατί είναι πλέον ορατό ότι δεν «παίζεται» μόνο το μέλλον ηγεσιών, όπως στην Κουμουνδούρου του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα ή στην κεντρική πολιτική σκηνή του επικεφαλής του Μετώπου κ. Αλαβάνου. Διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, ως συμμαχικού σχήματος, το στοίχημα των ενωτικών πρωτοβουλιών κορυφής και η απάντηση, για ακόμη μία φορά στην ιστορία της Αριστεράς, στο ζήτημα των σχέσεων με τη Σοσιαλδημοκρατία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ υπεραμύνθηκε της πολιτικής επιλογής του ΣΥΝ να κάνει άνοιγμα στον χώρο των αντιμνημονιακών πασοκογενών με την υποψηφιότητα του κ. Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής. Επισήμανε ότι «θέλουμε να συναντηθούμε με ευρύτερες δυνάμεις και ιδιαίτερα από τον χώρο του ΠαΣοΚ, γνήσιες δυνάμεις που διαφωνούν με αυτή την πολιτική ή έχουν το θάρρος του λόγου τους και της σκέψης τους». Ομως πήχη για το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Αττικής έβαλε την αντιμνημονιακή ψήφο- «Πολύ ευρύ κριτήριο», όπως έλεγε στέλεχος της μειοψηφίας της Κουμουνδούρου, «διά παν ενδεχόμενον». Στον Δήμο της Αθήνας ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν να αναμετρηθούν στην «εκλογική αριθμητική» με τις δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006, όταν με επικεφαλής τον νεαρό τότε κ. Αλ. Τσίπρα το ψηφοδέλτιο της «Ανοιχτής Πόλης» συγκέντρωσε ποσοστό 10,5%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά τον κ. Ν. Κακλαμάνη (ΝΔ) και τον κ. Κ. Σκανδαλίδη (ΠαΣοΚ), μπροστά από το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ (8,8%). Σήμερα η μάχη της Αθήνας θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, με την πανεπιστημιακό και δημοτική σύμβουλο κ. Ελένη Πορτάλιου (ΑΚΟΑ), που θα βρεθεί να παλεύει με τον χρόνο, μετά τις άκαρπες προσπάθειες της Κουμουνδούρου να βρεθεί πρόσωπο που να συσπειρώνει ευρύτερες μη κομματικές δυνάμεις. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου έχει μπει σε διλήμματα εξαιτίας του άγχους να μην υπάρξουν δύο ψηφοδέλτια, όπως στην Περιφέρεια Αττικής και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά υπό την πίεση που ασκούν δυνάμεις του Μετώπου Αλληλεγγύης του κ. Αλαβάνου. Ηδη όμως υπάρχουν ανοιχτά διλήμματα:

* στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Π. Τριγάζης (ΣΥΝ) ή Β. Χατζηλάμπρος (ΚΟΕ), * στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Δ. Σπανούδη ς ή Β. Αποστόλου (ΣΥΝ) και * στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Στρ. Πλωμαρίτης ή Τ. Κουράκης (ΣΥΝ).

Παράλληλα, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει και τη μειοψηφία του ΣΥΝ. Με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη , το «Αριστερό Ρεύμα» επιμένει, αντιδρώντας στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου, ότι η ηγετική ομάδα πρέπει να κάνει «πολιτική μεταστροφή», κατηγορώντας την ουσιαστικά για... κεντροαριστερή παρέκκλιση.

Από την άλλη, ο κ. Αλαβάνος με το ψηφοδέλτιο «Ελεύθερη Αττική» ξέρει ότι παίρνει ρίσκο με την υποψηφιότητά του ως περιφερειάρχη Αττικής, αλλά θέλει να ανοίξει ξανά τα πανιά του προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Διαφοροποιείται πολιτικά από τον ΣΥΝ, βάζοντας ως κριτήριο όχι μόνο το μνημόνιο αλλά και το σύνθημα «να φύγει η κυβέρνηση», να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τη διαγραφή μέρους του και να δημιουργηθεί οργανωμένος πόλος για εναλλακτική λύση στη χώρα. Προπομπός οι περιφερειακές εκλογές για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τον κ. Αλαβάνο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή), μαζί με άλλες δυνάμεις του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φιλοδοξεί να συγκροτήσει ψηφοδέλτια στις περισσότερες περιφέρειες, της Αττικής συμπεριλαμβανομένης, και σε μεγάλους δήμους της χώρας.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Φ. Κουβέλη , οι «υπερκομματικές υποψηφιότητες» του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ.Καμίνη για τον Δήμο της Αθήνας και του επιχειρηματία κ. Γ. Μπουτάρη για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν «μια καινούργια αντίληψη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» . Τους ίδιους υποψηφίους στηρίζει και το ΠαΣοΚ. Ομως, τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επιμένουν ότι αυτό δεν αποτελεί προανάκρουσμα κεντρικής πολιτικής συμμαχίας και «δείχνουν» υποψηφίους σε πλείστες όσες περιφέρειες και δήμους που δεν στηρίζει το ΠαΣοΚ, όπως στην Αττική (κ. Γρ.Ψαριανός ), στην Κεντρ. Μακεδονία (κυρία Ασημίνα Ξυροτύρη ) κ.α. Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης από τη Θεσσαλονίκη επέμεινε «οι εκλογές θα στείλουν μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος».

tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!