ανακάλυψαν ότι πολλοί γλάροι φιλοξενούν στο σώμα τους μικρόβια, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Με αυτόν τον τρόπο τα θαλασσοπούλια μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση ασθενειών που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν εύκολα.
Οι Πορτογάλοι ερευνητές, υπό τον Ζιλμπέρτο Ιγκρέχας του Πανεπιστημίου του Τρας-ος-Μόντες, ανέλυσαν δείγματα από περιττώματα των πουλιών σε ένα νησί στα ανοιχτά της Πορτογαλίας και σύμφωνα με τις μελέτες τους, διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 10% περιείχαν βακτήρια ανθεκτικά στο αντιβιοτικό βανκομυκίνη, το οποίο είναι πολύ ισχυρό ενώ έχει επικρατήσει και με την ονομασία ''αντιβιοτικό τελευταίας καταφυγής''.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών τα μικρόβια εισέρχονται στον οργανισμό των γλάρων, όταν αυτοί καταναλώνουν αποφάγια από ανθρώπινες χωματερές.
Ανθεκτικά βακτήρια έχουν εντοπιστεί και στο σώμα άλλων ζώων που τρώνε σκουπίδια, όπως οι λύκοι και οι αλεπούδες.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μεταδοθεί από τους γλάρους σε άλλα ζώα καθώς επίσης και στον άνθρωπο, μέσω των περιττωμάτων τους.
Ενώ γενικά τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι αβλαβή για τους υγιείς ανθρώπους, στους ευάλωτους και εξασθενημένους οργανισμούς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις.
Πηγή: cosmo.gr