tromaktiko: Γιατί στα κρασιά αναγράφεται μόνο η περιοχή παραγωγής και όχι ο νομός;

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί στα κρασιά αναγράφεται μόνο η περιοχή παραγωγής και όχι ο νομός;



Στην ετικέτα των κρασιών αναγράφεται υποχρεωτικά ο όγκος του κρασιού, ο εμφιαλωτής του, οι αλκοολικοί του βαθμοί και...
η έδρα παραγωγής αν το κρασί είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή εμφιάλωσης, για τα υπόλοιπα κρασιά.
Ενώ είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται ο δήμος, η κοινότητα ή ο οικισμός, καθώς και η χώρα παραγωγής ή εμφιάλωσης, απαγορεύεται η αναγραφή του νομού. Το ακριβές περιεχόμενο της ετικέτας ορίζεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης N 2392/1989 και Ν 3201/1990, οι οποίοι θεσπίστηκαν για να εναρμονίσουν όλες τις χώρες της Ένωσης, δεδομένου ότι κάθε χώρα-μέλος της διαιρείται διοικητικά με διαφορετικό τρόπο.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Γαλλία διαιρούνται σε νομούς (departments), η Ιταλία σε επαρχίες (provincie), η Αγγλία σε κομητείες (counties) κ.λπ. Στην πραγματικότητα το όνομα του νομού ή της επαρχίας αναγράφεται στην ετικέτα μαζί με τον αριθμό αδείας που διαθέτει κάθε κρασί.



http://topeiraxtiri.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!