Το 1600 στην Ολλανδία ο ΣΕΜΝΩΝ ΣΤΗΒΕΝΣ κατασκεύασε άμαξα κινούμενη με ιστία.
Τον 18ο αιώνα μηχανικός της Νυρεμβέργης, ονομαζόμενος ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΟΥΤΣ κατασκεύασε άμαξα κινούμενη με ελατήρια, η οποία κινήθηκε για μια ώρα και διήνυσε απόσταση 2.000 βημάτων. Η άμαξα αυτή κινούνταν μπροστά ή πίσω με την βοήθεια χειροσροφάλων, τους οποίους κινούσαν δύο άτομα ευρισκόμενα εντός της άμαξας.
Το 1770 στην Γαλλία ο ΖΟΖΕΦ ΚΙΝΙΟΝ κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο όχημα, το οποίο θεωρείται το πρώτο αυτοκίνητο του κόσμου και φυλάσσεται στο μουσείο τεχνών στο Παρίσι. Ο εφευρέτης όμως του πρώτου αυτοκινήτου φυλακίσθηκε, γιατί η εφεύρεσή του θεωρήθηκε ως απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και απαγορεύθηκε νέα δοκιμή της μηχανής.
Το 1794 επινοείται η έκρηξη (σπινθήρας) ως πηγή κινητήριας δύναμης.
Το 1800 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο λοχαγός ΤΡΕΒΕΘΙΚ κατασκεύασε ατμομηχανή η οποία μπορούσε να μεταφέρει φορτίο πλέον των δέκα (10) τόνων.
Το 1805 ο Γαλλοαμερικάνος ΦΑΡΝΕΣ κατασκεύασε ατμοκίνητο αυτοκίνητο, αλλά σκοτώθηκε όμως ο ίδιος και οι τρεις βοηθοί του λόγω έκρηξης του ατμολέβητα κατά την σύνδεση ατού μετά του κυρίου σώματος.
Το 1868 ο ΠΙΕΡ ΡΑΒΕΥ κατασκεύασε το πρώτο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο.
Το 1876 ο ΟΤΤΟ ανακάλυψε την αρχή του κύκλου στους 4 χρόνους της μηχανής και χρησιμοποίησε ως καύσιμο, μίγμα φωταερίου με αέρα.
Το έτος 1890 θεωρείται ως έτος άρσης των περιορισμών, οι οποίοι είχαν τεθεί σ' όλα τα κράτη κατά της παραγωγής και εξέλιξης του αυτοκινήτου.
Το 1893 η εταιρεία ΝΤΕ ΝΤΙΟΝ ΜΠΟΥΤΟΝ προσάρμοσε για πρώτη φορά βενζινοκινητήρα επί αυτοκινήτου οχήματοs.