εκείνα που γεννιούνται
την άνοιξη ή τον χειμώνα.
Η αιτία ενδεχομένως να βρίσκεται στην βιταμίνη D και την έκθεση της μητέρας στον ήλιο, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ με τη συμμετοχή 7000 νεαρών εθελοντών. Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που είχαν γεννηθεί καλοκαιρινούς ή φθινοπωρινούς μήνες, μέχρι την ηλικία των 10 ετών ήταν κατά περίπου μισό εκατοστό ψηλότεροι και με σχεδόν 13 τετραγωνικά εκατοστά περισσότερη μάζα οστών από τα παιδιά που είχαν γεννηθεί το χειμώνα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες που μένουν έγκυες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών προσλαμβάνουν την απαραίτητη βιταμίνη D, καθώς εκτίθενται στον ήλιο είτε περπατώντας είτε κάνοντας ηλιοθεραπεία.
Η βιταμίνη D παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο η ποσότητα στην οποία παράγεται εξαρτάται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Πρόκειται για μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στο ‘χτίσιμο’ των οστών, μια διαδικασία που σύμφωνα με τους ερευνητές ενδεχομένως να λαμβάνει χώρα όταν τα παιδιά βρίσκονται ακόμη στη μήτρα της μητέρας.
«Τα φαρδύτερα οστά θεωρούνται περισσότερο δυνατά και πιο ανθεκτικά στα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες. Επομένως, κάθετι που επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών σε μικρή ηλικία είναι σημαντικό», σχολιάζει ο καθηγητής Jon Tobias, ένας εκ των ερευνητών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ακόμη και η μικρότερης διάρκειας έκθεση στον ήλιο είναι ωφέλιμη. Εάν πάλι δεν υπάρχει πολλή ηλιακή ακτινοβολία, «οι γυναίκες θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ιδίως εάν τα μωρά τους πρόκειται να γεννηθούν το χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου», εξηγεί ο καθηγητής Tobias.
http://eimaimama.blogspot.com