tromaktiko: Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί να εκφοβίσει την ΙΑΕΑ

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί να εκφοβίσει την ΙΑΕΑ



Οι ΗΠΑ και τρία μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη κατηγόρησαν σήμερα το Ιράν ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τη Διεθνή...

 Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο πλαίσιο μιας επιδεινούμενης διένεξης με την Τεχεράνη όσον αφορά την απαγόρευση από αυτήν της πρόσβασης ορισμένων επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.



Ο αμερικανός απεσταλμένος στην ΙΑΕΑ δήλωσε, χωρίς να επεκταθεί, ότι το διοικητικό συμβούλιο της 35μελούς υπηρεσία του ΟΗΕ μπορεί σε κάποιο στάδιο να εξετάσει την ανάληψη δράσης κατά του Ιράν πάνω στο ζήτημα αυτό.


Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η άρνηση του Ιράν να δεχθεί ορισμένους πεπειραμένους επιθεωρητές εμποδίζει την εργασία της υπηρεσίας στη χώρα.


Το Ιράν απέρριψε την κατηγορία αυτή, λέγοντας ότι οι δύο επιθεωρητές στους οποίους απαγόρευσε την πρόσβαση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, είχαν δώσει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές του.


Η διένεξη αυτή προκάλεσε μεγαλύτερη ένταση μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ και αύξησε τις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο η Δύση υποπτεύεται ότι αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, ενώ η Τεχεράνη δηλώνει ότι έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς.


"Είναι άνευ προηγουμένου ένα κράτος να απορρίπτει επιθεωρητές επειδή αναφέρουν με ακρίβεια (...) αυτά που ακούν και βλέπουν", δήλωσε ο αμερικανός απεσταλμένος Γκλιν Ντέιβις σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του.


Το Ιράν κάνει μια "σαφή προσπάθεια" να εκφοβίσει τους επιθεωρητές και να επηρεάσει το έργο τους, προσέθεσε.


Σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσαν κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την αποτυχία του Ιράν να συνεργαστεί με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.


"Η άρνηση του Ιράν να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ και οι σκόπιμες προσπάθειές του να την εμποδίσει να φέρει εις πέρας το έργο της στο ιρανικό έδαφος είναι (...) ανησυχητικές και αξιόμεμπτες", αναφέρεται σε αντίγραφο της ανακοίνωσης των τριών χωρών.


"Οι ιρανικές αρχές προσπαθούν ξεκάθαρα να εκφοβίσουν την υπηρεσία έτσι ώστε να επηρεάσουν την ικανότητά της να αναφέρει στο συμβούλιο και να υποβαθμίσουν την ικανότητά της να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις προβλέψεις ασφαλείας στο έδαφός τους", προστίθεται στην ανακοίνωση.


 
 
Πηγή: nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!