tromaktiko: Να ενταχθεί στη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών καλεί η ΙΑΕΑ το Ισραήλ

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Να ενταχθεί στη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών καλεί η ΙΑΕΑ το Ισραήλ



Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής...

 Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, να ενταχθεί η χώρα στη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT) και να επιτρέψει στην ΙΑΕΑ τον έλεγχο όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.



Σε έκθεση της ΙΑΕΑ που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Αύγουστο στο Ισραήλ ο Γιουκίγια Αμάνο ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες και από άλλους Ισραηλινούς ηγέτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί το Ισραήλ στην NPT και να αποδεχθεί τις επιθεωρήσεις της IAEA.


Η απάντηση του Ισραήλ απηχούσε μια προηγούμενη επιστολή που είχε στείλει τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, στην οποία αποκαλούσε το αίτημα της IAEA «πολιτικά υποκινούμενη απόφαση που αποπειράται να αποσπάσει την προσοχή από τις πραγματικές προκλήσεις που αφορούν τη διασπορά των πυρηνικών στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τη μη συμμόρφωση του Ιράν και της Συρίας προς τις υποχρεώσεις τους βάσει της NPT, ξεχωρίζοντας το Ισραήλ».


Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων και ως εκ τούτου δέχεται μόνον περιορισμένες επιθεωρήσεις από την ΙΑΕΑ.


Ο Γιουκίγια Αμάνο διατυπώνει την έκκλησή του προς το Ισραήλ σε έκθεση που συνέταξε εν όψει της συζήτησης του θέματος στο συμβούλιο και τη γενική συνέλευση της ΙΑΕΑ αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο.
 
 
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!