μπορούσε μια μέρα να «βλέπει» αρκετά καλά ώστε να οδηγεί αυτοκίνητο.
Αν και σε εμάς φαίνεται εύκολο να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τα εμπόδια που βλέπουμε στο δρόμο, κανείς υπολογιστής μέχρι σήμερα δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό τον άθλο, σχολιάζει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Το σύστημα συνθετικής όρασης NeuFlow λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, υποστηρίζει η ομάδα του Δρ Γιουτζίνιο Κουλουρτσιέλο στη Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Γέιλ.
Η συσκευή που φέρει τον κεντρικό επεξεργαστή γραφικών συνδέεται σε έναν φορητό υπολογιστή και μιμείται το νευρωνικό δίκτυο του οπτικού συστήματος των θηλαστικών.
Για να βλέπει και να αποφεύγει εμπόδια, το σύστημα χρησιμοποεί προηγμένους αλγόριθμους και «επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο δεκάδες εικόνες Megapixel» αναφέρει η ανακοίνωση.
Αν και καταναλώνει μόνο μερικά watt ηλεκτρικού ρεύματος, το σύστημα μπορεί να εκτελεί 300 δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, επίδοση που το κατατάσσει στην κλάση των υπερυπολογιστών.
Με λίγη ακόμα εξάσκηση, ελπίζουν οι ερευνητές, το NeuFlow θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρομπότ να κινούνται αυτόματα σε περίπλοκα περιβάλλοντα.
Αργότερα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα που οδηγούνταιμόνα τους. «Το πλήρες σύστημα δεν θα είναι μεγαλύτερο από πορτοφόλι, οπότε θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στα οχήματα» εκτίμησε ο Δρ Κουλουρτσιέλο.
Ο ερευνητές επέδειξε το σύστημα στις 15 Σεπτεμβρίου σε συνέδριο υπολογιστών που πραγματοποιείται στη Βοστόνη.
Πηγή: irenepan.posterous.com