tromaktiko: Αβέβαιη έκβαση στο δημοψήφισμα - «στοίχημα» του Ερντογάν

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Αβέβαιη έκβαση στο δημοψήφισμα - «στοίχημα» του Ερντογάν



Ισχνή νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση...

 του Ταγίπ Ερντογάν -με κεντρικό άξονα το στρατό και το δικαστικό σώμα- δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην Τουρκία, ωστόσο οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα προς την άλλη κατεύθυνση.



Το δημοψήφισμα -που στοχεύει να περιορίσει περισσότερο το ρόλο του στρατού- θεωρείται σημαντικός δείκτης της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2011.


Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν είναι τυχαία, καθώς την 12η Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν που το 1980 ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση. Το σημερινό Σύνταγμα προέκυψε μετά από αυτό το πραξικόπημα.


Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία A&G, κατέδειξε πως το 51% αυτών που απάντησαν σχεδιάζουν να ψηφίσουν «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, έναντι 49% που σχεδιάζουν να τις καταψηφίσουν.


Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κυμαίνεται όμως στο 10-11% και ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μεταδίδει το Reuters.


«Ο νικητής του δημοψηφίσματος θα είναι όποιος πείσει τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν» δήλωσε ο διευθυντής της A&G Αντίλ Γκουρ στην εφημερίδα Ταράφ. «Το αποτέλεσμα θα είναι με μικρή διαφορά. Δεν θα είναι έκπληξη αν κερδίσει το 'όχι'» τόνισε.


Η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν επιχειρηματολογεί ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Άγκυρας στους κόλπους της.


Η συνταγματική μεταρρύθμιση αναδιαρθρώνει το δικαστικό σώμα, καθιστά το στρατό υπόλογο σε πολιτικά δικαστήρια και κυρίως αλλάζει τον τρόπο διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών δίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ μεγάλο ρόλο στην επιλογή τους.


Οι πολιτικοί αντίλαλοι του Ταγίπ Ερντογάν κατηγορούν τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να αρπάξει τον έλεγχο των κρατικών θεσμών, και δικαστικοί κύκλοι μιλούν για «επιχείρηση άλωσης της Δικαιοσύνης».
 
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!