tromaktiko: Ανακούφιση για τις τράπεζες το άνετο χρονικό περιθώριο της «Βασιλείας ΙΙΙ»

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακούφιση για τις τράπεζες το άνετο χρονικό περιθώριο της «Βασιλείας ΙΙΙ»



Ανακούφιση προκάλεσε στις τράπεζες παγκοσμίως το«άνετο» χρονικό περιθώριο για προσαρμογή τους με τους κανονισμούς...

 της Βασιλείας ΙΙΙ, αν και ουσιαστικά υποχρεώνει τις τράπεζες να αντλήσουν εκατοντάδες δισ. ευρώ.



Οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια υψηλής ποιότητας, ισοδύναμα με το 7% του συνόλου του ενεργητικού τους. Η περίοδος προσαρμογής όμως μέχρι το 2019 που προβλέπει η «Βασιλεία ΙΙΙ» περιόρισε τους φόβους ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να βιαστούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές --η ανακούφιση εξηγεί και το άλμα των τραπεζικών μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα.


Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνει το Reuters, αναμένεται ότι θα χρειαστούν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Ισπανία και σε άλλες χώρες με αδύναμα πιστωτικά ιδρύματα.


Αν και η αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας είναι μεγάλη σε σχέση με το ισχύον 2%, είναι πολύ χαμηλότερη από όσο φοβόντουσαν οι τράπεζες στην αρχή του χρόνου, ενώ η διάρκεια προσαρμογής για μερικούς από τους νέους κανόνες επεκτάθηκε έως τον Ιανουάριο του 2019.


Συγκεκριμένα, για την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core Tier 1 (που θα φτάνει το 4,5%) οι τράπεζες έχουν περιθώριο προσαρμογής μέχρι το 2015. Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 2,5%, για το οποίο όμως έχουν χρονικό περιθώριο προσαρμογής μέχρι το 2019.


Παράλληλα όμως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν ότι οι νέοι κανονισμοί θα έχουν ενδεχομένως κόστος και επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της οικονομίας.


«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα σεβαστούν τις νέες υποχρεώσεις τους, αλλά πιθανώς θα υπάρξουν επιπτώσεις επί του όγκου αλλά και του κόστους των χορηγούμενων πιστώσεων και κατά προέκταση επί της οικονομίας μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών (FBE) Γκουίντο Ραβοέ.


«Υπάρχει και συνέχεια» λέει ο Μ.Ντράγκι


Η μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στον προβληματισμό για τα τραπεζικά ιδρύματα που αποτελούν «συστημικό κίνδυνο» ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Σταθερότητας (FSB) και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.


«Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τραπεζική μεταρρύθμιση. Πρέπει τώρα να περάσουμε σε ένα δεύτερο στάδιο... στο οποίο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ειδικά για τις τράπεζες των οποίων τυχόν πτώχευσή αποτελεί συστημικό κίνδυνο» τόνισε ο αξιωματούχος.


Όπως ανέφερε ο Μ.Ντράγκι, τα πολύ μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε ζημιές ανώτερες αυτών που όρισε το νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς χρειάζονται μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης «κραδασμών».


«Καλό βήμα» η Βασιλεία ΙΙΙ, λέει ο Γ.Παπανδρέου


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την Δευτέρα την συμφωνία για τους νέους κανονισμούς, λέγοντας ότι θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ενώ θα δώσουν την δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.


«Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, καλό βήμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου κατά την διάρκεια κοινής διάσκεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή που πραγματοποιείται στο Όσλο.


Ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι οι τράπεζες ήταν «κάπως απρόθυμες» να αναλάβουν ρίσκα, κάτι το οποίο οφείλουν να κάνουν.
 
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!