tromaktiko: Νομική δράση κατά της Γαλλίας για τους Ρομά αναλαμβάνει η Κομισιόν

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Νομική δράση κατά της Γαλλίας για τους Ρομά αναλαμβάνει η Κομισιόν



Διεθνή κατακραυγή έχουν ξεσηκώσει οι απελάσεις των Ρομά στη Γαλλία
Την έναρξη νομικής δράσης κατά της Γαλλίας για τις απελάσεις των Ρομά ανακοίνωσε, τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Γαλλία δεν εφαρμόζει τον ευρωπαϊκό...
 νόμο για την ελεύθερη μετακίνηση, όπως θα έπρεπε, επομένως ξεκινάμε πειθαρχική διαδικασία κατά της Γαλλίας» δήλωσε η Β.Ρέντινγκ στον τηλεοπτικό σταθμό France 24.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκλάιντ δήλωσε ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η Γαλλία δεν εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.
Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν αποφάσισε «να στείλει επίσημη ειδοποίηση στη Γαλλία», ζητώντας της να εφαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ακόμα, η Κομισιόν ζητά περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις απελάσεις εκατοντάδων Ρομά.
Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν και σε προσφυγή κατά της Γαλλίας.
Αρχικά, Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει ότι η Κομισιόν δεν θα προχωρούσε σε έναρξη νομικής δράσης και θα ζητούσε απλά από το Παρίσι περισσότερες εξηγήσεις.
Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε δηλώσει, νωρίτερα, ότι δεν θα υπάρξει την Τετάρτη νομική δράση, ωστόσο τόνισε ότι μελλοντικές κινήσεις δεν αποκλείονται.
Η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ κατακεραύνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου τη Γαλλία για την καταστολή των Ρομά· χαρακτήρισε «αισχρή» τη μεταχείρισή τους από το Παρίσι και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί για διπροσωπία.
Η επίτροπος είχε χαρακτηρίσει τις απελάσεις «ντροπή για την Ευρώπη», λέγοντας ότι είναι κάτι που «η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να δει ξανά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».
Επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση στην οποία έλεγε ότι δεν ήθελε να κάνει παραλληλισμό με την εποχή του πολέμου, ωστόσο η υπόθεση οδήγησε στο «κόκκινο» τις σχέσεις Γαλλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε οργισμένος με την Βιβιάν Ρέντινγκ και λέγεται ότι σχολίασε ειρωνικά ότι οι Ρομά θα έπρεπε να πάνε στην χώρα της επιτρόπου, το Λουξεμβούργο.
Από τις αρχές Αυγούστου η κυβέρνηση Σαρκοζί έχει απελάσει περισσότερους από 1.000 Ρομά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, παραμένοντας αμετακίνητη μπροστά στις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί διεθνώς.
Η Γαλλία αρνείται ότι η απελάσεις των Ρομά στοχεύουν συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα, ισχυριζόμενη ότι η κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη.


Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!