χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
"Σκοπός τους δεν ήταν να τους θεραπεύσουν, αλλά να τους ηρεμήσουν, δηλαδή να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Τα αποτελέσματα των εγχειρήσεων δεν ήταν γενικά καλά και ορισμένοι -7,6%- δεν επέζησαν", ανάφερε σε συνέντευξή του ο Γέσπερ Βάτσι Κραγκ.
Υποστήριξε μάλιστα πως δεν ήταν μόνο ενήλικες που υποβλήθηκαν σε λοβοτομή αλλά και παιδιά. Το βιβλίο του με τίτλο "Det hvide snit" (Η Λευκή Τομή) μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται οι αναλύσεις ιατρικών φακέλων ασθενών.
"Αυτό που συνέβη στους κόλπους των ανθρώπων με νοητική υστέρηση ήταν στην πραγματικότητα χειρότερο από αυτό που συνέβη στην ψυχιατρική. Πολλές εγχειρήσεις που είχαν γίνει σε παιδιά ήδη από την ηλικία των 6 ετών μολονότι ο εγκέφαλός τους δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί τελείως", προσέθεσε.
Υπολογίζεται πως 4.500 Δανοί υποβλήθηκαν σε λοβοτομή μέχρι το 1983, χρονιά που απαγορεύτηκε η συγκεκριμένη επέμβαση στη χώρα.
Παράλληλα, βαθύτατα συγκλονισμένη δήλωσε η πρόεδρος της εθνικής ένωσης ατόμων με νοητική υστέρηση, LEV, Σάιτερ Κρίστενσεν.
"Πρόκειται για ανθρώπους (γιατρούς) υψηλής παιδείας που επετίθεντο σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους χωρίς να είναι βέβαιοι ότι θα επιτύχουν το ελάχιστο θετικό αποτέλεσμα", είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Μπέρτελ Χαάρντερ τόνισε: "Η εξήγηση είναι ότι, εδώ και καιρό, θεωρούσαν τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση πρόσωπα η ζωή των οποίων δεν είχε καμία αξία".
Πηγή: cosmo.gr