tromaktiko: Η άποψή μου...

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η άποψή μου...



Έχω σχέση με το χώρο της τέχνης, χωρίς να είμαι καλλιτέχνης, πάνω από τριάντα χρόνια. Δεκάδες καλλιτέχνες είναι φίλοι μου. Ο Κώστας Τσόκλης δεν είναι ένας από αυτούς, αν και έχομε συναντηθεί και συζητήσει μερικές φορές. Είναι ένας αξιόλογος καλλιτέχνης, συχνά με απόψεις που κεντρίζουν.
Ο φίλος του Ηλίας Πετρόπουλος (δεν ήταν και το καλλίτερο παιδί για πολλούς) έγραψε σε κείμενο του για τον ζωγράφο.
" Ο δεξιοτέχνης ζωγράφος μας χαρίζει πανέμορφες εικόνες και τον αγαπάμε γιατί μας χαιδεύει. Μα ο Άλλος ο επαναστάτης καλλιτέχνης ανοίγει δρόμους και μας αγριεύει και μας τρώει τα σωθικά και θα τον αποδεχθούμε μόνον όταν μας κατανικήσει."

Σε συζητήσεις μου με φίλους καλλιτέχνες συχνά ακούω απόψεις που σίγουρά ενοχλούν. Αυτή είναι και η ομορφιά του καλλιτέχνη, μας αρέσει δεν μας αρέσει, να νιώθει ελεύθερος, να εκτίθεται με την 'τρέλλα' του και τα πάθη του. Όμως ΠΟΤΕ δεν έχω ακούσει κάτι τόσο αρρωστημένο από άνθρωπο του πνεύματος και της τέχνης και μάλιστα δημόσια. Άραγε τι γνώμη να έχουν για τις απόψεις του περί βιασμού οι γυναίκες της οικογένειας του;

Κώστα Τσόκλη με τα λόγια σου αυτά γρέμισες ό,τι είχες χτίσει τόσα χρόνια. Θεωρώ ότι θα μείνεις στην ιστορία της τέχνης όχι τόσο με το έργο σου αλλά με τις τριτοκοσμικές ιδέες σου για τις γυναίκες. ΚΡΙΜΑ.

Θα σου δώσω μόνο ένα ελλαφρυντικό χρησιμοποιόντας απόσπασμα από δικό σου δημοσιευμένο κείμενο.

"..Πολλές φορές όταν μιλάω θα το είδες, δίνω την εντύπωση πως είμαι απόλυτα παπεισμένος γι' αυτά που λέω. Την ώρα που τα λέω, πίστεψε με, είμαι βέβαιος ότι το δίκιο μου είναι απόλυτο. Μόλις όμως η φράση μου τελειώσει, είμαι εξίσου βέβαιος ότι τα πράγματα είναι αλλιώς..... Η αλήθεια μένει να βρεθεί."

Ένας φιλότεχνος
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!