tromaktiko: Ιστορική επανεκλογή διεκδικεί η κεντροδεξιά στη Σουηδία

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορική επανεκλογή διεκδικεί η κεντροδεξιά στη Σουηδία



Περισσότερα από επτά εκατομμύρια Σουηδοί προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, όπου, σύμφωνα...

 με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να οδηγήσουν εκ νέου σε κεντροδεξιά κυβέρνηση και να φέρουν για πρώτη φορά την ακροδεξιά στο σουηδικό κοινοβούλιο, δίνοντας της ακόμα και ρυθμιστικό ρόλο.



Ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ ελπίζει ότι θα οδηγήσει στην εξουσία για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία τον συνασπισμό τεσσάρων κεντροδεξιών κομμάτων του οποίου ηγείται, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Τη δημοτικότητά του ενίσχυσαν φοροαπαλλαγές αλλά και η καλή οικονομική κατάσταση της χώρας, αντίθετα με πολλές άλλες στην Ευρώπη.


Αντίθετα, η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Μόνα Σαλίν, επανέλαβε την ελπίδα της πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε και να σχηματίσουμε μία κυβέρνηση ‘Κόκκινων-Πράσινων’».


Εντωμεταξύ, για πρώτη φορά διαφαίνεται και η είσοδος στη σουηδική βουλή ακροδεξιού κόμματος, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στους ξενοφοβικούς «Σουηδούς Δημοκράτες» του 31χρονου Τζίμι Όκεσον πάνω από 4%. Ο Ράινφελντ προειδοποίησε πάντως σε ομιλία του ότι «αυτοί που αγαπούν τη Σουηδία δεν ψηφίζουν Σουηδούς Δημοκράτες».


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα 3 έως 9 μονάδων στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο συνασπισμών που διεκδικούν την εξουσία έχει μειωθεί. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει και τη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτός αν οι Σουηδοί Δημοκράτες αποσπάσουν ποσοστό σημαντικά πάνω από το 4%, οπότε ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα απομείνει στη καλύτερη περίπτωση με οριακή πλειοψηφία, αν δεν την απολέσει πλήρως.


Τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες αρνούνται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σουηδούς Δημοκράτες θεωρώντας ότι το ισλαμοφοβικό κόμμα είναι αντίθετο με την πολιτική του σουηδικού κράτους.


Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδας). Στις κάλπες καλείται αριθμός-ρεκόρ νέων ψηφοφόρων, καθώς από τους περίπου 7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους, οι 500.000 ψηφίζουν για πρώτη φορά.


Η συμμετοχή, η οποία στις προηγούμενες εκλογές ανήλθε στο 82%, αναμένεται και πάλι να είναι μεγάλη. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).


 
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!