tromaktiko: Ιάπωνες: Υπερήλικοι αλλά μόνοι...

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ιάπωνες: Υπερήλικοι αλλά μόνοι...



Η περίπτωση των δύο υπερήλικων που ενώ θεωρούνταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στην Ιαπωνία βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους...


 με τις αρχές να πιστεύουν πως ο θάνατος σημειώθηκε πριν δεκαετίες έφερε στο προσκήνιο τη μοναξιά που ζουν οι ηλικιωμένοι στη χώρα.



Οι Ιάπωνες έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής λόγω της διατροφής και της εξέλιξης της γηριατρικής ωστόσο μένουν μόνοι τους αφού η τάση πλέον είναι η οικογένεια-πυρήνας με αποτέλεσμα οι παππούδες και οι γιαγιάδες στη χώρα να αφήνονται στην... τύχη τους.


Ο Σόγκεν Κάτο, μέχρι πριν λίγο καιρό, πίστευαν ότι ήταν ο γηραιότερος της Ιαπωνίας καθώς είχε φτάσει τα 111 έτη. Μολαταύτα, όταν πήγαν οι γείτονες να γιορτάσουν τα γενέθλιά του τον βρήκαν μουμιοποιημένο ενώ οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πέθανε πριν 30 χρόνια αφού η πιο πρόσφατη εφημερίδα που βρέθηκε ήταν του 1978.


Μάλιστα, η αστυνομία θεωρεί πως ο θάνατός του αποκρύφτηκε εσκεμμένα για να παίρνουν οι συγγενείς τη σύνταξη του Ιάπωνα.


Παρόμοια ιστορία είναι της Φούζα Φουρούγια η οποία ακολούθησε εκείνη του Κάτο καθώς οι αρχές σκέφτηκαν να πιάσουν και αυτήν την υπόθεση ύστερα από τη σοκαριστική αποκάλυψη.


Σε αυτήν την περίπτωση, η κόρη της είχε να επικοινωνήσει μαζί της από το 1986 υποστηρίζοντας ότι νόμιζε πως είχε μετακομίσει στον αδελφό της που βρισκόταν στην περιοχή Τσίμπα.


Μέχρι στιγμής δεν έχουν εξιχνιαστεί οι δύο αυτοί θάνατοι ωστόσο μέσα από αυτούς αναδεικνύεται ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους υπερήλικες στην Ιαπωνία. Η μοναξιά. Το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη χώρα φτάνει τα 79,5 χρόνια και στις γυναίκες τα 86,4 χρόνια. Τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τα 65 και 40.000 είναι άνω των 100 ετών.


Ο λόγος που οι Ιάπωνες έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής οφείλεται στην εξέλιξη της γηριατρικής, στην θεραπεία ασθενειών που ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους αλλά και ο τρόπος διατροφής τους.


Ωστόσο, αρκετοί παππούδες και γιαγιάδες μένουν μόνοι στα γεράματα αφού υπάρχει πλέον η στροφή στην οικογένεια-πυρήνας όπου ζουν μόνοι οι γονείς με τα παιδιά όπως επίσης και η αύξηση της μετακίνησης σε μεγαλουπόλεις π.χ Τόκιο.


«Η κατάσταση πολλών γερόντων και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ζουν μόνοι τους, είναι ένα σοβαρό θέμα για τις αρχές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ακίρα Ναγκατσούμα.
 
 
Πηγή: cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!