Αν και χρόνια τώρα ανήκει η ουλίτιδα στους «συνήθεις υπόπτους» για την πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως μπορεί τα χαλασμένα ούλα ή δόντια να υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ λένε πως ένοχος είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος. Όταν τα βακτήρια εισέλθουν στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν αναμεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα.Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που έχουν ως ρόλο να συγκολλώνται αναμεταξύ τους, για να πήζει το αίμα (λ.χ. σε περίπτωση τραυματισμού). Η αυξημένη συγκόλλησή τους είναι αιτία θρομβώσεων.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάουαρντ Τζένκινσον, καθηγητής Στοματικής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο, όταν ενώνονται τα αιμοπετάλια δημιουργούν γύρω από τα στοματικά μικρόβια μια τόσο αρραγή ασπίδα, ώστε όχι μόνον προστατεύονται από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και από τα αντιβιοτικά που παίρνει κανείς για να αντιμετωπίσει την λοίμωξη.
Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, «η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο», προσθέτει.
Μιλώντας στο φθινοπωρινό συνέδριο της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας της Βρετανίας, στο Νότιγχαμ, ο καθηγητής Τζένκινσον είπε ότι τα στοματικά βακτήρια μπορεί «να σπείρουν τον όλεθρο» εάν δεν περιοριστούν με το συστηματικό βούρτσισμα και καθαρισμό των δοντιών.
«Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία των ούλων, παρέχοντας στα βακτήρια μια διέξοδο διαφυγής προς την κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να ενεργοποιήσουν την διαδικασία δημιουργίας θρόμβων και να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε.
Το βακτήριο που τα προκαλεί όλα αυτά είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει σε «κλειστές» αποικίες στο στόμα. Οι αποικίες του στρεπτόκοκκου ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνες όταν βρουν διέξοδο από το στόμα και εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. «Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, δεν αρκεί η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης, η γυμναστική και η διακοπή του καπνίσματος», τόνισε ο δρ Τζένκινσον. «Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και την οδοντική υγιεινή του».
http://ygeia.tanea.gr/