Ημέρες δόξας γνωρίζει η… αντικαπνιστική τηλεφωνική γραμμή «1142» του υπουργείου Υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στην χώρα μέχρι και εχθές, ο τετραψήφιος αριθμός δέχθηκε περισσότερες από... 22.000 κλήσεις από ενδιαφερόμενους που ζητούσαν ως επί το πλείστον λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), η γραμμή «1142» κατά τις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας της έχει δεχθεί 22.206 κλήσεις.
Μάλιστα, οι μισές κλήσεις έγιναν τις πρώτες δύο ημέρες εφαρμογής των νέων μέτρων: την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη συνολικά 10. 418 πολίτες απευθύνθηκαν στο «1142» για να ενημερωθούν για την απαγόρευση του καπνίσματος. Σημειωτέον ότι αντίστοιχος αριθμός τηλεφωνημάτων καταγράφηκε για ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο.
Με σταθερό ρυθμό συνεχίστηκαν οι κλήσεις στο «1142» και τις επόμενες ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη η γραμμή δέχθηκε 4.952 κλήσεις και κατά τι λιγότερες την Παρασκευή (4.348 κλήσεις). Το Σαββατοκύριακο η γραμμή δέχθηκε συνολικά 7.440 κλήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον συνολικό αριθμό των κλήσεων μόλις οι 240 αφορούν καταγγελίες. Από τα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ, ωστόσο, προκύπτει ότι ο αριθμός των καταγγελιών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς από τις 60 καταγγελίες του πρώτου διήμερου εφαρμογής του νέου νόμου, ο αριθμός τους τετραπλασιάστηκε μέσα στο επόμενο τριήμερο.
Δίκτυο Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος
Το αντικαπνιστικό ενδιαφέρον όπως αποτυπώνεται και μέσα από τη λειτουργία της γραμμής ενημέρωσης και υποστήριξης, έχει ικανοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία έχει επενδύσει πολύ στην απαγόρευση του καπνίσματος και σχεδιάζει την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου. Η επέκταση των Ιατρείων Διακοπής του Καπνίσματος αποτελεί τον επόμενο στόχο του υπουργείου Υγείας.
Προσώρας το βάρος πέφτει στα 45 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος του ΕΣΥ τα οποία και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντικαπνιστικής εκστρατείας, αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα θα ενταχθούν στο Δίκτυο Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος τα ιατρεία του ΙΚΑ και τα Δημοτικά Πολυιατρεία.
Όπως λέει στο protothema.gr, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε Κέντρο Υγείας της χώρας θα διαθέτει γιατρό, παθολόγο ή πνευμονολόγο, υπεύθυνο για τη διακοπή του καπνίσματος. Άμεσα θα λειτουργήσουν Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στα 58 Κέντρα Μάνας και Παιδιού που διαθέτει το ΙΚΑ σε όλη τη χώρα καθώς και στα 180 Δημοτικά Πολυιατρεία».
Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη τα φάρμακα
Σε όλα τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος παρέχεται στους ενδιαφερόμενους δωρεάν συμβουλευτική, ψυχική και διατροφολογική υποστήριξη, αλλά όχι και τα φάρμακα που πολλές φορές είναι αναγκαία για την απεξάρτηση από το κάπνισμα. Η απόφαση αυτή ελήφθη όχι με γνώμονα τη δημόσια υγεία αλλά την οικονομική κρίση καθώς όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, «στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρότι ο εθισμός στο τσιγάρο έχει αναγνωριστεί ως νόσος».
Ωστόσο, η Εθνική Αντικαπνιστική Επιτροπή έχει εισηγηθεί –και πρόκειται να εξεταστεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας- την κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία στην περίπτωση που ο καπνιστής πάσχει από από συνοδό νόσημα (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης).
protothema