tromaktiko: Με αίμα βάφονται οι εκλογές στο Αφγανιστάν

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Με αίμα βάφονται οι εκλογές στο Αφγανιστάν



Με αίμα βάφονται ήδη οι βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν επαληθεύοντας τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.


Το Σάββατο, δεκατρεις...

 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από επιθέσεις κοντά σε εκλογικά τμήματα στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.


Από το Σάββατο το πρωί οπότε άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στο Αφγανιστάν, και τις οποίες οι ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο, αρκετές επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.


Η αρχή έγινε τα ξημερώματα, όταν ρουκέτα έπληξε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές ή θύματα.


Παράλληλα, στο νότιο Αφγανιστάν, βόμβα εξερράγη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, ο οποίος πραγματοποιούσε επισκέψεις σε εκλογικά τμήματα, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.


Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ψηφοφορίας, έγινε γνωστό από την Εκλογική Επιτροπή ότι έχει ανοίξει το 92% των εκλογικών τμημάτων, ενώ οι πρώτες καταγγελίες για νοθεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εκλογικών τμημάτων όπου το μελάνι με το οποίο σημαδεύονται στο δάχτυλο όσοι έχουν ψηφίσει, προς αποφυγή διπλοψηφιών, δεν ήταν ανεξίτηλο.


Στην Καμπούλ, ένας άντρας συνελήφθη κοντά σε εκλογικό τμήμα, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του τουλάχιστον 15 πλαστές εκλογικές κάρτες. Πλαστές κάρτες κατασχέθηκαν επίσης στην επαρχία Χελμάντ, στο νότο της χώρας, αλλά και στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Λέγεται ότι εκατομμύρια πλαστές εκλογικές κάρτες έχουν τυπωθεί στο Πακιστάν.


Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ψήφισε νωρίς το πρωί, μία ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, σε σχολείο στο κέντρο της Καμπούλ, κοντά στην προεδρική κατοικία, δηλώνοντας ότι ελπίζει σε ένα "υψηλό" ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία.


"Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ότι οι άνθρωποι θα μετακινηθούν και θα ψηφίσουν το άτομο, άντρα ή γυναίκα [που επιθυμούν], χωρίς να υποστούν καμία πίεση", δήλωσε ο αφγανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "Είναι μία μεγάλη μέρα. Χάρη στο Σύνταγμά μας, ο λαός έχει το δικαίωμα να διαλέξει το κοινοβούλιό του".


 
 
 
Πηγή: skai.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!