Η έκθεση φωτογραφίας «Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης», του Πάρι Πετρίδη, μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται στην Πτολεμαΐδα, στο χώρο της Γκαλερί Έκφραση.
Θεματικό πυρήνα της έκθεσης αποτελούν τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Κωνσταντινούπολης: Μεγάλη Σχολή του Γένους, Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Λύκειο, Κοινοτική Αστική Σχολή Χαλκηδόνας, Αστική Σχολή Βλάγκας, Δημοτικό Σχολείο Γαλατά. Οι φωτογραφίες είναι βασισμένες σε μετωπικές λήψεις μεγάλου format και πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός έτους (2006 - 2007).
Ο θεσσαλονικιός δημιουργός, έργα του οποίου έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ,σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έχει καταγράψει με το φακό του τους εσωτερικούς χώρους των επιβλητικών αυτών οικοδομημάτων, τα οποία χτίστηκαν στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα από την τότε ακμάζουσα ελληνορθόδοξη διασπορά, αποτυπώνοντας από τη συμβολή τους στη δημιουργία της συλλογικής συνείδησης του Ελληνισμού, αλλά και τη μεγάλη αισθητική τους αξία.
Η έκθεση στην Πτολεμαΐδα εγκαινιάστηκε την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.
Η συγκεκριμένη έκθεση έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της «PhotoBiennale 2008» και στο Παρίσι, στο πλαίσιο του «Mois de la Photo 2008». Έργα της συγκεκριμένης σειράς φωτογραφιών παρουσιάστηκαν στην ομαδική έκθεση «Time Within Us», στην «Istanbul Modern» στην Κωνσταντινούπολη το 2010, στη «Na Solyanke Gallery» στη Μόσχα, στο πλαίσιο της «International Photo Βiennale in Moscow 2010» και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο παράλληλο πρόγραμμα της «PhotoBiennale 2010».
Ο Πάρις Πετρίδης σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο ΑΠΘ και πολιτική οικονομία στο NYU στη Νέα Υόρκη. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1992. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του «Καθ’ οδόν», Ιστός 1998, «Γαμήλιο άλμπουμ», Ιστός 2002, «Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου», Άγρα 2006 και «Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης», Άγρα 2007. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.