σχετικά με το ανοιχτό θέμα του Κοσόβου και να επιδιώξει διάλογο, υποστηρίζουν γερμανικές πηγές λίγο πριν το Βελιγράδι καταθέσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικό ψήφισμα.
«Η Σερβία κατάλαβε ότι ο πιο σημαντικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής της, η ένταξη στην ΕΕ, κινδύνευε», υπογράμμισε στο Reuters Γερμανός αξιωματούχος. Διευκρίνισε ακόμη ότι «για την ώρα, [η Σερβία] εξασφάλισε αυτή την προοπτική».
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η ανακοίνωση από το Βελιγράδι ότι θα αναθεωρήσει το κείμενο του ψηφίσματος προς τη Γενική Συνέλευση και η διευκρίνιση της σερβικής κυβέρνησης ότι μπορεί να αρχίσει απευθείας διάλογος με τη Πρίστινα. Στο κείμενο, στο οποίο η Σερβία κατέληξε ύστερα από πολυήμερες διπλωματικές επαφές με τις Βρυξέλλες, ζητείται διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας χωρίς να αναφέρεται, συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του διαλόγου.
Ωστόσο, στο αρχικό σχέδιο, η Σερβία ζητούσε να καταδικαστεί «η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου» και να ξεκινήσει διάλογος για το οριστικό καθεστώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμενε ότι ο διάλογος θα πρέπει να αφορά μόνο τα «τεχνικά ζητήματα», θέματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε, η Σερβία παραιτήθηκε από το αίτημα για καταδίκη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησία και η ΕΕ από τον όρο «τεχνικά ζητήματα».
Τον περασμένο Ιούλιο το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη είχε αποφασίσει ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κόσοβο δεν παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. Η Σερβία αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στον ΟΗΕ αλλά κάτω από τη πίεση της ΕΕ (που είχε ενιαία στάση ακόμα και οι πέντε χώρες της που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο) μετέβαλε τη στάση της.
Κρίσεις για το σχέδιο από αναλυτές
Εντωμεταξύ, αναλυτές στο Βελιγράδι σχολιάζουν θετικά το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την ΕΕ. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι αναλυτές που θεωρούν την εξέλιξη «ήττα της σερβικής πολιτικής».
Σχετικά, ο καθηγητής της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς, εκτιμά πως με την εναρμόνιση των θέσεων Βελιγραδίου και Βρυξελλών για το σχετικό ψήφισμα, η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου ξεφεύγει από το πλαίσιο του ΟΗΕ και μεταφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εκτιμά ότι θα επισπευσθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και δεν αποκλείεται, μέχρι το τέλος του έτους, να λάβει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη.
Αντίθετά, για ήττα της Σερβίας κάνει λόγο ο πολιτικός αναλυτής, Τζόρτζε Βουκαδίνοβιτς. «Η Σερβία, στο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, που κατέθεσε στον ΟΗΕ, υποχώρησε από τις βασικές της θέσεις κι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά ως συνθηκολόγηση», αναφέρει ο Βουκαντίνοβιτς και συμπληρώνει ότι «η διαδικασία μεταφοράς του ζητήματος στις Βρυξέλλες και η σταδιακή αποδέσμευση του ΟΗΕ θα αποβεί μοιραία για τη Σερβία».
Η συμφωνία Σερβίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο «ανοίγει το δρόμο για διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας, την έναρξη του οποίου ζητούσε η Γαλλία αδιάκοπα», επισήμανε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς τον οποίο και συνεχάρη για τη συμφωνία αλλά και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία Σερβίας - Ε.Ε. εξέφρασε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.
Πηγή: in.gr