tromaktiko: Ενδεχόμενη κλήτευση Καραμανλή

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ενδεχόμενη κλήτευση Καραμανλή



Ενδεχόμενη κλήτευση ΚαραμανλήΤην ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, αν θα κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής που...
διερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Ύστερα από την κατάθεση της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη και τις ευθείες βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού και στελεχών του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης επανέφερε το αίτημα να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο κ. Καραμανλής.

Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών», ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους θα πρέπει να προηγηθεί.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση.

Συνομιλητές του κ. Κώστα Καραμανλή σχολιάζοντας όσα είπε για τον πρώην πρωθυπουργό στην κατάθεσή της η κα Πελέκη έλεγαν πως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επεσήμαναν μάλιστα ότι προέρχονται από πρόσωπο που δεν είχε καμία σχέση με την κυβερνητική λειτουργία.

Η κα Πελέκη, που ήταν η συμβολαιογράφος που χειρίστηκε την πλειονότητα των υποθέσεων ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου, δήλωσε στην κατάθεσή της: «Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ' ύλην αρμόδιους. Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω εγώ που δεν φοράω». Σε ερωτήσεις βουλευτών για τους υπουργούς στους οποίους μεταβιβάστηκε η εντολή ανέφερε τους κ.κ. Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη και Δούκα, ενώ για τους καθ' ύλην αρμόδιους τους κ.κ. Θ. Ρουσόπουλο και Γιάννη Αγγέλου. Επίσης, φέρεται να είπε ότι θεωρεί πως υφίσταται πολιτική δίωξη επειδή είναι η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη.

Κατά τα άλλα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης που εξετάσθηκε, επιβεβαίωσε μετά από συνέντευξη που είχε πάρει από τον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα όσα είχε παραδεχθεί ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος ότι δέχθηκε πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, εξεταζόμενος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την ανταλλαγή με τη Μονή ξεπερνά τις 73.000 ευρώ που είναι το όριο για να χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος.

Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμησή του αυτή είναι πρόχειρη και κατά προσέγγιση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται πραγματογνωμοσύνη, ενώ εξέφρασε την απορία του, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.

Τελευταίος κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος εμπλέκεται με επιχειρηματικές αγοραπωλησίες με τον Όμιλο Πάπιστα, για ακίνητα που δεν έχουν πάντως σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου.

Φέρεται να έχουν γίνει εντός της ίδιας ημέρας αγοραπωλησίες ύψους 4 εκ ευρώ με τριπλάσιο τίμημα πώληση έναντι του τιμήματος αγοράς.

Ο ίδιος κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον Πάπιστα για να παίρνει μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, προκειμένου να έχει ρευστότητα, που θα εξασφάλιζε και στον ίδιο τα απαιτούμενα.

Ωστόσο, ο Σωτήρης Χατζηγάκης, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποχωρήσει από την συγκεκριμένη προανακριτική επιτροπή μιλώντας για προειλημμένες αποφάσεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ναι, να σταματήσει η υποκρισία. Οι υπουργοί είναι υπεύθυνοι για τις υπογραφές που έβαλαν».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!