tromaktiko: Το Ιραν κατασκευαζει πειραματικο αντιδραστηρα συντηξης

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Το Ιραν κατασκευαζει πειραματικο αντιδραστηρα συντηξης



Το Ιράν έχει θέσει προθεσμία μέχρι το 2020 για την κατασκευή ενός πειραματικού αντιδραστήρα σύντηξης, το οποίο ανακοινώθηκε τον Απρίλιο και μέχρι στιγμής, κανένα κράτος δεν έχει κατόρθωσει να δημιουργήσει μια τέτοια εγκατάσταση.

Τον Ιούλιο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει αρχίσει να εξετάζει τη σκοπιμότητα ίδρυσης ενός πειραματικού αντιδραστήρα. Πυρηνική ή θερμοπυρηνική σύντηξη είναι η διαδικασία της συγχώνευσης ενός ή περισσότερων ατομικών πυρήνων, η οποία παράγει ενέργεια από τον ήλιο και άλλα άστρα. Μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για τη δημιουργία των όπλων - βόμβα υδρογόνου. Η συγχώνευση των πυρήνων δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, ως μέσο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Το αφεντικό του νέου κέντρου έρευνας για την πυρηνική σύντηξη Sedikzadeh Asgar, δήλωσε ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει περίπου 100 εμπειρογνώμονες.
Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Salehi δήλωσε ότι το Ιράν θα παράγει αρκετά πυρηνικά καύσιμα για τον ιατρικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη για ένα χρόνο, γράφει το Reuters. Πριν από λίγες ημέρες, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει παραγάγει 25 κιλά του 20% εμπλουτισμένου ουρανίου, για τον ιατρικό αντιδραστήρα.
Το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει τον εαυτό του κατά 20% με 3,5% εμπλουτισμένο ουρανίο, μετά την προτεινόμενη συμφωνία του Οκτωβρίου για την ανταλλαγή των πυρηνικών υλικών με τη Γαλλία και τη Ρωσία η οποία απέτυχει. Τον Μάιο, η Τεχεράνη υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεσμεύτηκε να δεχθεί ιρανικό ουράνιο έως ότου ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσει με ένα άλλο καύσιμο. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι εάν η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή, η Ισλαμική Δημοκρατία θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20%.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ιράν άνοιξε το πρώτο του πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στην πόλη Μπουσέρ στην ακτή του Κόλπου. Χτίστηκε από τον ρωσικό σχεδιασμό και τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η Ρωσία θα παρέχει επίσης καυσίμα για το εργοστάσιο.
Ομάδα του e-protasi
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!