Είναι πλέον γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει το σχέδιο νόμου περί «Κατάργησης, Συγχώνευσης Υπηρεσιών, Οργανισμών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα». Σύμφωνα με το σ/ν προβλέπεται η κατάργηση της ‘’ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ’’ και η καταγγελία των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε 269 από τους 340 εργαζομένους.
Οι εργαζόμενοι στην ΑΓΡΟΓΗ θα θέλαμε με το παρόν να ενημερώσουμε τόσο για το έργο και την αποστολή της εταιρείας, όσο και για τα δίκαια αιτήματά μας.
Η ΑΓΡΟΓΗ ιδρύθηκε το 1998 (νόμος 2637/1998), με σκοπό την αξιοποίηση της αγροτικής γης και τη βοήθεια των αγροτών. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία εποπτευόμενη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Το 2004 η ΑΓΡΟΓΗ ανέλαβε τη χαρτογράφηση εκτάσεων αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ και από τα μέσα του 2006, σε συνεργασία με την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., το έργο επεκτάθηκε και στην καταγραφή των ιδιωτικών εκτάσεων, συνολικού όγκου 4.000.000 ιδιοκτησιών. Το έργο αυτό υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας τα εύσημα από την ΕΕ.
Επίσης, το 2006, η ΑΓΡΟΓΗ ανέλαβε να δημιουργήσει το ψηφιακό υπόβαθρο του νέου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων. Έργο για το οποίο απεφεύχθη πρόστιμο 350 εκ. Ευρώ από την ΕΕ.
Επιπλέον, ανατέθηκε στην ΑΓΡΟΓΗ η ετήσια επικαιροποίηση του ψηφιακού υποβάθρου που είχε δημιουργηθεί και η καταγραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επισημαίνουμε ότι το έργο της ΑΓΡΟΓΗ είναι διαρκές και συνεπώς κάθε κατάργηση ή διακοπή του, γεννά το ερώτημα, από ποιόν θα ολοκληρωθεί; Επιπρόσθετα, η ΑΓΡΟΓΗ είναι μία από τις λίγες Εταιρίες πιστοποιημένη κατά ISO από τον ΕΛΟΤ.
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς την αναγκαιότητα ύπαρξης της εταιρίας, κάτι που έχει, άλλωστε, επισημανθεί από την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μεταξύ των οποίων και από την πρώην Υπουργό κα. Κατερίνα Μπατζελή, η οποία είχε δηλώσει ότι «η ΑΓΡΟΓΗ είναι ένας από τους οργανισμούς που έχουν σημαντικό ρόλο στη πορεία της έγκαιρης εξασφάλισης των αγροτικών ενισχύσεων και ολοκλήρωσης του συστήματος ψηφιοποίησης».
Η Κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται ότι οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν προεκλογικά ενώ στην πραγματικότητα οι προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε προεκλογικά ουδέτερο χρόνο. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ψήφιση νέου νόμου για την καταγγελία των συμβάσεών μας, επιβεβαιώνει τη νομιμότητα των προσλήψεων.
Τονίζουμε ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο και τελεί υπό την προστασία του Συντάγματος και της Πολιτείας και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκαιό μας, με κάθε τρόπο.
Αντιδρούμε στις επιλεκτικές απολύσεις των συναδέλφων μας που γίνονται με πρόσχημα τον εξορθολογισμό του κράτους, ενώ στην πραγματικότητα οδηγούμαστε στη μη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και στην επιβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην χώρα μας, όπως εξάλλου έχει δηλώσει πριν από μερικούς μήνες η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Ζητούμε τη δίκαιη αντιμετώπιση και την έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία, του έργου που έχουμε προσφέρει, προσδοκώντας ότι δεν θα είμαστε τα πρώτα εξιλαστήρια θύματα μιας πολιτικής διαμάχης και η αρχή μιας σειράς απολύσεων μόνιμου προσωπικού.