tromaktiko: Όταν η νοστιμιά βλάπτει την υγεία...

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν η νοστιμιά βλάπτει την υγεία...



Αν το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα αποτελεί αγαπημένη σας γεύση, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε καθώς έρευνες αποκαλύπτουν, πως η συχνή κατανάλωσή του βλάπτει σοβαρά την υγεία

Μπορεί το ψημένο στα κάρβουνα κρέας να αποτελεί μια «εκλεκτή» λιχουδιά που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαύσει που και που, όμως οι επιστήμονες αναφέρουν, πως θα πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωσή του, καθώς αποδείχθηκε, πως βλάπτει την υγεία μας.
Πόσο συνδέεται ο καρκίνος με τα ψητά;
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR).
Σύμφωνα λοιπόν με τα ενδιαφέροντα πορίσματά της, η συχνή κατανάλωση κρέατος ψημένου στα κάρβουνα μπορεί να αυξήσει κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας.
Η έρευνα έγινε με την προσεκτική μελέτη περισσότερων από 62.000 εθελοντών και διήρκεσε πάνω από 9 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν διάφορα ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες δίνοντας έμφαση στον τρόπο που μαγείρευαν κάθε τροφή ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα είχε δοθεί και στο πως προτιμούσαν το κρέας τους (π.χ. καλοψημένο, μέτρια ή ελάχιστα ψημένο κ.λπ.).
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Αποδείχθηκε, πως όσοι εθελοντές προτιμούσαν το κρέας ή τα προϊόντα του πολύ καλά ψημένα στα κάρβουνα, διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας, κίνδυνο, που ξεπερνούσε το ποσοστό του 60%.
Ωστόσο, αποδείχθηκε, πως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο στην περίπτωση των λαχανικών που ψήνονταν στα κάρβουνα.
Η βασικότερη αιτία ανάπτυξης καρκίνου από την υπερκατανάλωση ψημένου κρέατος, ενδεχομένως είναι οι λεγόμενες ετεροκυκλικές αμίνες, μια ομάδα χημικών ουσιών, που αναπτύσσεται στο κρέας όταν η θερμοκρασία ψησίματος είναι πολύ υψηλή.
Το ίδιο, η εμφάνιση δηλαδή αμινών, μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλους τρόπους ψησίματος του κρέατος πέρα από το ψήσιμο στα κάρβουνα, αν η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Ποια είναι η λύση;
Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν να «καπνίζουν» το κρέας, όταν το ψήνουν στα κάρβουνα. Η δημιουργία καπνού που συσσωρεύεται πάνω στο κρέας θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη συνήθεια, που αυξάνει κατά πολύ την δημιουργία των αμινών πάνω στο κρέας.
Ως μια λύση στο θέμα του ψησίματος του κρέατος, οι ειδικοί προτείνουν τη μείωση της θερμοκρασίας, στην περίπτωση του ψησίματος σε γκριλ ή τηγάνι. Αν το κρέας ψήνεται στα κάρβουνα θα πρέπει να επιλέγονται κομμάτια κρέατος χωρίς ορατό λίπος, για να μην στάζει πάνω στα κάρβουνα και δημιουργείται κάπνα.
Εναλλακτικά, αν το ψήσιμο γίνεται σε ψηστιέρα, το κρέας θα πρέπει να τοποθετείται πάνω σε αλουμινόχαρτο με τρύπες για να «αναπνέει» και να αποφεύγεται και πάλι η δημιουργία έντονου και βλαβερού καπνού.
Τέλος, οι ειδικοί αναφέρουν, πως το ψήσιμο στα κάρβουνα, που για πολλούς αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια (μπάρμπεκιου) μπορεί να αποκτήσει πιο «υγιεινό» χαρακτήρα, αν το κρέας αντικατασταθεί με λαχανικά ή μανιτάρια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν πρόκειται να ψήσουμε κρέας, θα πρέπει να αφαιρούμε το ορατό λίπος, για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις βλαβερές συνέπειές του στον οργανισμό μας.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!