δημιουργών.
Την έκθεση, που συνδιοργανώνεται από την Γκαλερί Μ55 projects και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσει στις 10 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Η έκθεση φιλοξενείται έως τις 22 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη (Κατούνη 12-14, τηλ. 2310385661).
Ποια είναι η ταυτότητα και ο χαρακτήρας του μουσουλμανικού κόσμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η συγκεκριμένη έκθεση, μέσα από τις διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις των δημιουργών που συμμετέχουν.
Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει αποσπασματικές ιστορίες που συνδιαλέγονται με την πραγματικότητα αλλά και το φανταστικό, και να ανακαλύψει τις διαφορετικές έννοιες που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο τόπο της Ανατολής.
Έναν νοητικό τόπο προτείνει ο Ισπανο-Ιταλός δημιουργός Πιέρ Τζόρτζιο Λομάσκολο με τη σειρά My Lebanon, αφού ζητάει από ανθρώπους που συναντάει στους δρόμους του Λιβάνου να σχηματοποιήσουν τον ιδανικό τόπο που αυτοί θα ήθελαν να ζουν. Τον τόπο που ονειρεύονται το δικό τους Λίβανο, αναφέροντας ταυτόχρονα και το μελλοντικό χρόνο που αυτό θα γίνει πραγματικότητα.
Σε αντίθεση με το φανταστικό τόπο του Λομάσκολο, η φωτογραφική εξερεύνηση του Τούρκου Αλπ Σίμε επικεντρώνεται στον τόπο σε σχέση με το χρόνο. Στη σειρά Istanbullu φωτογραφίζει την Κωνσταντινούπολη, τη γενέθλια πόλη του, ανάμεσα από δύο εκλείψεις. Με το φακό του αποτυπώνει ασυνήθιστα στιγμιότυπα της καθημερινότητας.
Σε έναν τόπο μυθικό μας μεταφέρουν οι φωτογραφίες από το Ιράν της Πολωνής φωτογράφου Ανίτα Αντρτσεζέβσκα με τίτλο Light of Iran, Soul of Persia - ένας παραφρασμένος τίτλος που η φωτογράφος δανείστηκε από το Σουφισμό, τη μυστικιστική «διδασκαλία» του Ισλάμ.
Οι φωτογραφίες της σειράς αυτής μοιάζει να αναδύονται από απόκρυφες ιστορίες της Ανατολής, σύγχρονα φιλμ εμπνευσμένα από τις Χίλιες και μια Νύχτες. Εμβαπτισμένες σε άφθονο βαθύ σκοτάδι δημιουργούν μια άκρως ποιητική, παραμυθένια αίσθηση και εκπέμπουν μια αύρα εξωτισμού γεμάτη μυστικά και υπονοούμενα.
Οι έγχρωμες φωτογραφίες της Στεφανίας Μιζάρα από τη Μέση Ανατολή με τίτλο Out of life μας δείχνουν την αθέατη πλευρά της καθημερινής ζωής των προσφύγων που μετακινήθηκαν από το Ιράκ στη Συρία. Η δημιουργός παρουσιάζει πορτρέτα ανθρώπων μέσα σε γυμνά, παγωμένα σπίτια, γυναίκες και παιδιά σε απόγνωση, εσωτερικά κατεστραμμένων καταφυγίων.
Αντίστοιχη αίσθηση δημιουργεί και η εγκατάσταση με τίτλο Gaza War Days από τη Γάζα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών τον Ιανουάριο του 2009. Και εδώ η φωτογράφος συνθέτει το τοπίο της πόλης μέσα από απλές, δυνατές εικόνες: άδειοι δρόμοι, παράθυρα βιασμένα από τις βόμβες, εκρήξεις και φωτεινές γραμμές που κόβουν το σκοτάδι.
Το video του Γάλλου δημιουργού Ρόμπερτ Χόλντεν με τίτλο Lebanese Bride είναι εμπνευσμένο από το νυφικό φόρεμα που στο Λίβανο φοράνε γυναίκες από διαφορετικές θρησκείες. Η νύφη, που συμβολικά αντιπροσωπεύει την πολυπόθητη Ειρήνη για την περιοχή, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της αλλά κανείς δεν μπορεί να δει το πρόσωπο της που όλο ξεφεύγει, υπονοώντας ότι η Ειρήνη είναι σχεδόν αδύνατη για την ευρύτερη περιοχή.
Η Αιγυπτιακής και Γερμανικής καταγωγής καλλιτέχνης Σούζαν Χεφούνα με το βίντεο που έχει τίτλο Ich/Ana εξερευνά την ταυτότητα 81 προσώπων από διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτισμικούς χώρους σε διαφορετικές περιοχές του Καΐρου, οι οποίοι επαναλαμβάνουν την λέξη Ana που σημαίνει Εγώ.
Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης (10 Σεπτεμβρίου) στις 19:00, θα προηγηθεί ημερίδα στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα: «Δρόμοι πολιτισμού στη Μεσόγειο. Ιστορική συνέχεια και μελλοντικές προοπτικές».
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ενώ θα μιλήσουν οι:
Μάγια Τσόκλη – Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Δημοσιογράφος, Κατερίνα Στενού – Διευθύντρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικού Διαλόγου της UNESCO, Πάρις Παπαμίχος-Χρονάκης – Ιστορικός, Χαρά Χάμψα – Αρχιτέκτων.
Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Διευθυντής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» Τραϊανός Χατζηδημητρίου, θα αναζητηθούν οι προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων των λαών της Μεσογείου μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου και θα εξεταστούν οι δυνατότητες ενίσχυσης του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.
Transvoid
Πώς είναι να ζεις απομακρυσμένος από όλες τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού; Ή να περνάς ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής σου μέσα στο αυτοκίνητο; Σίγουρα δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, και αυτό γίνεται φανερό μέσα από τα πορτρέτα των ανθρώπων που παρουσιάζει ο Ρόντερικ Χέντερσον.
Ο φωτογράφος αποτυπώνει στα έργα του ανθρώπους οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στα καλυμμένα με χιόνι οχήματά τους σε υπαίθρια παρκινγκ στη Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά.
Πρόκειται για ένα μέρος ερημικό, χωρίς μαγαζιά, ηλεκτρισμό, τηλέφωνο ή γείτονες, όπου οι εβδομάδες περνούν χωρίς τίποτα να συμβαίνει. Για να αγοράσουν φαγητό ή να επισκεφτούν το γιατρό χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλές ώρες.
Πολλοί καταλήγουν με αυτόν τον τρόπο να περνάνε σχεδόν όλη τους τη ζωή μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτές τις στιγμές ανάμεσα στην αναχώρηση και την άφιξη, στον ατέλειωτο χρόνο που οι άνθρωποι αυτοί περνούν μέσα στα οχήματά τους αποτυπώνει ο δημιουργός, ενώ η ηχητική εγκατάσταση του Γιάσπερ Φρένκεν συνοδεύει την έκθεση με ήχους από το περιβάλλον, τους οποίους έχει επεξεργαστεί στο στούντιο.
Η έκθεση παρουσιάζεται στο κτίριο Donopoulos International Fine Arts (Μύλος, Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 2310552633) έως τις 10 Οκτωβρίου.
Πηγή: in.gr