γραμμών υπερυψηλής τάσεως από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΔΕΣΜΗΕ.
Η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει 12 μήνες και περιλαμβάνει αρχική φάση ενός μήνα χωρίς εμπορικές ανταλλαγές και δεύτερη φάση, εφόσον αξιολογηθούν θετικά τα πρώτα λειτουργικά αποτελέσματα, με εμπορικές ανταλλαγές.
Σημειώνεται ότι τα δίκτυα Ελλάδας - Τουρκίας είχαν συνδεθεί προσωρινά στην υψηλή τάση από το καλοκαίρι του 2007, προκειμένου να γίνονται ανταλλαγές ενέργειας σε περιόδους αιχμής.
Η νέα σύνδεση που τέθηκε σε λειτουργία το Σάββατο γίνεται στην υπερυψηλή τάση (400 χιλιάδες βολτ).
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΜΗΕ, η διασύνδεση καθιστά τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ακόμα, η σύνδεση αποτελεί σημαντική επέκταση του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος προς τα ανατολικά, μέσω της χώρας μας και οδηγεί σε ένα ενιαίο ηλεκτρικό δίκτυο που εκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Η επιτυχής πραγματοποίηση της σύνδεσης απαίτησε την εκπόνηση σημαντικών και εξαιρετικά σύνθετων μελετών δυναμικής και στατικής ευστάθειας καθώς και την εφαρμογή εκτεταμένων βελτιώσεων στο τουρκικό σύστημα.
Η όλη διαδικασία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ENTSO - E (European Network of Transmission System Operators -Electricity) και της πρώην UCTE (Union for the Coordination of Transmission Electricity).
Η ελληνική πλευρά έπαιξε ιδιαιτέρα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της σύνδεσης με την κατασκευή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από την ΔΕΗ γραμμών υπερυψηλής τάσης μήκους 200 χλμ και με τη συμμετοχή του ΔΕΣΜΗΕ σε κοινοπραξία ευρωπαίων διαχειριστών και σε επιτροπές της UCTE και του ENTSO-E για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών συστήματος και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την τουρκική πλευρά.
* Σημειώνεται ότι την Τρίτη η υπουργός Περιβάλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα συναντηθεί, στην Άγκυρα, με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα θέματα ενέργειας. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Άγκυρα η κυρία Μπιρμπίλη θα ενημερωθεί για το έργο «Ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών» που υλοποιείται από το ΚΑΠΕ.
Πηγή: in.gr