Η λέξη «Διαζύγιο» χτυπάει σαν «κεραυνός εν αιθρία» στην ανέμελη ζωή του παιδιού σας. Βέβαια, σε μερικές περιπτώσεις είναι η πιο υγιής επιλογή και η προτιμότερη από το να βιώνει το παιδί διαρκείς τσακωμούς και εντάσεις. Σε καμία ηλικία όμως δεν είναι ευχάριστο γεγονός για την ψυχολογική εξέλιξη του παιδιού, όμως ο τρόπος παρουσίασης και προετοιμασίας του παιδιού γι’ αυτό μπορεί να κάνει το παιδί να αποδεχθεί αυτήν τη νέα οικογενειακή κατάσταση και να εξελιχθεί φυσιολογικά με καινούριες πλέον σταθερές στη ζωή του.
Αρχικά, είναι καλό να το ανακοινώσετε από κοινού στο παιδί σας, σε μια ήρεμη κουβέντα χωρίς εντάσεις, επιτρέποντάς του να εκφραστεί συναισθηματικά όπως το ίδιο επιθυμεί. Δώστε του το περιθώριο να μιλήσει, να ρωτήσει, να εκφράσει τους φόβους και τις απορίες του. Απαντήστε με ειλικρίνεια, φυσικά όσο το επιτρέπει η ηλικία του να κατανοήσει. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει η κουβέντα αυτή να καταλήξει σε δική σας διαμάχη. Τη στιγμή αυτή το παιδί «τραυματίζεται», ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις που μπορεί να μην το εκφράζει από άμυνα.
Ένας ακόμα δικός σας καβγάς μόνο χειρότερα θα κάνει τα πράγματα. Διαβεβαιώστε το παιδί σας πως δεν σημαίνει ότι θα πάψετε να είστε γονείς του ή ότι θα το αγαπάτε λιγότερο, επειδή αποφασίσατε να μην είστε πια ζευγάρι.
Το παιδί δεν είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει τις λεπτομέρειες που σας οδήγησαν στο χωρισμό. Για κανέναν λόγο δεν επιδιώκουμε να πάρουμε το παιδί με το μέρος μας, αλλά ούτε και το χρησιμοποιούμε για μεταφορά μηνυμάτων και απειλών. Ο ρόλος του παιδιού είναι να είναι παιδί και όχι να είναι ο «αγγελιοφόρος» του εγωισμού μας. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, από απλές εκρήξεις θυμού μέχρι και κατάθλιψη. Σαν γονείς φροντίστε να έχετε κοινό σχέδιο δράσης και στα δύο πλέον σπίτια, ίδια όρια και ίδιους κανόνες. Μην προσπαθείτε να «κερδίσετε» τα παιδιά απορρίπτοντας ή κρίνοντας τον άλλον γονιό, ή ακόμα χειρότερα επιτρέποντας τα «ΜΗ» που ο άλλος θέτει.
Η συμβολή κάποιου ειδικού θα είναι πολύτιμη, η μεταξύ σας όμως «συνεργασία» είναι περισσότερο. Οι καλές σχέσεις και η αμοιβαία κατανόηση βοηθούν πολύ. Τα «μεταξύ σας θέματα» καλό θα είναι να μένουν μεταξύ σας. Τα παιδιά μόνο αγάπη θέλουν και αυτή και από τους δύο γονείς.
http://www.markos.tv/