περίπου 300 συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να ορίσουν πεδία συνεργασίας, αλλά θα επιχειρήσουν να προωθήσουν τις απαιτήσεις τους στους πόρους της Αρκτικής.
Στόχος της Συνόδου είναι να μην γίνει η Αρκτική ένα νέο πεδίο μάχης.
Ήδη ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εκφράσει Ρωσία, Νορβηγία, Καναδάς, Δανία και ΗΠΑ.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Ρωσία θα λάβει την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών για εκμετάλλευση αυτών των πόρων. Παρόμοιες διεκδικήσεις έχουν Δανία και Καναδάς.
Οι πέντε παράκτιες χώρες της Αρκτικής, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γροιλανδία (υπερπόντια κτήση της Δανίας) , η Νορβηγία και η Ρωσία, έχουν δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης σε μια ζώνη που εκτείνεται 200 μίλια βόρεια των συνόρων τους.
Παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, η Ρωσία κατέθεσε το 2001 αίτηση για επέκταση της υφαλοκρηπίδας της σχεδόν μέχρι το Βόρειο Πόλο, με το επιχείρημα ότι η υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ αποτελεί τμήμα της υφαλοκρηπίδας της Σιβηρίας.
Ρώσοι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ο βυθός της Αρκτικής κρύβει τουλάχιστον 9 με 10 δισ. τόνους ισοδύναμου καυσίμου, περίπου όσο το σύνολο των αποθεμάτων πετρελαίου της Ρωσίας.
Πριν από μερικές ημέρες,η Ρωσία και η Νορβηγία υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων τους στον Αρκτικό Ωκεανό.
Πηγή: in.gr