tromaktiko: Αυτόματη περαίωση για επιχειρήσεις-ελεύθερους επαγγελματίες

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτόματη περαίωση για επιχειρήσεις-ελεύθερους επαγγελματίες



Σοβαρά σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών την αυτόματη περαίωση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν...

την περίοδο 2000-2009 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.



Τη λύση αυτή συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με την τρόικα ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων για την κατάθεση προτάσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο "Ακαθάριστα έσοδα Χ διορθωτικό συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη και το μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους Χ συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ".
Επισημαίνεται, πως επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έχει πράξει φορολογική παράβαση θα πολλαπλασιάζει τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα κάθε ανέλεγκτης χρήσης με συντελεστή 1%. Ο συντελεστής ανεβαίνει στο 2% όταν διαπιστωθεί ανεπάρκεια βιβλίων και στο 3% αν έχουν θεωρηθεί ανακριβή.
Το γινόμενο αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση περαίωσης θα πρέπει να καταβληθεί ποσοστό της τάξεως του 10% ενώ το υπόλοιπο σε δόσεις.
Σημειωτέον, πως από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται τράπεζες,ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις που είναι στο χρηματιστήριο.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η ρύθμιση δε θα περιλαμβάνει πρόστιμα που ήδη έχουν βεβαιωθεί κατά όσων φοροδιαφεύγουν ενώ επισημαίνεται ότι η βασική άποψη είναι η κανονική καταβολή των προστίμων και η προκαταβολή του 25% όσων υποθέσεων έχουν πάρει τη δικαστική οδό.


Αντιδράσεις των κομμάτων


ΚΚΕ
Για χαράτσι που οδηγεί στην απόγνωση έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Η περαίωση που προωθεί η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς βιοτέχνες και τους εμπόρους αποτελεί ένα νέο χαράτσι που τους οδηγεί στην απόγνωση. Για τους μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν στην εφορία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απολαμβάνουν τεράστιες φοροαπαλλαγές και προνόμια, είναι επιβράβευση. Σήμερα είναι επιτακτική η συμμαχία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων κατά του κοινού εχθρού, των μονοπωλίων και των κομμάτων που τα υπηρετούν».


ΛΑΟΣ
Από την πλευρά του, το ΛΑΟΣ μίλησε για εξυπηρέτηση ενός μεγάλο κομματιού της αγοράς μέσω της περαίωσης. «Σαφέστατα η περαίωση εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Όμως, παράλληλα πρέπει και οι συνεπείς φορολογούμενοι επιχειρηματίες να επιβραβευθούν για τη συνέπειά τους με μια μείωση στη φορολογία τους για τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά δημιουργούμε φορολογούμενους δύο ταχυτήτων».


ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π.Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως σκάνδαλο την περαίωση. «Η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία εγκατέλειψε τη διακηρυγμένη θέση της για συστηματικούς ελέγχους και υιοθέτησε την πρακτική των χαριστικών περαιώσεων ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της. Η περαίωση αποτελεί σκάνδαλο, όχι για τα μικρομάγαζα των λίγων εκατοντάδων ευρώ αλλά για τους συστηματικούς φοροφυγάδες που τώρα μπορούν να πίνουν στην υγειά των κορόιδων και να χλευάζουν την κοινωνία που δοκιμάζεται». Πηγή: contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!