tromaktiko: Ο Αντρέι Βοροντσέβιτς πήρε τη "ρωσική αρκούδα" από το χέρι

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Αντρέι Βοροντσέβιτς πήρε τη "ρωσική αρκούδα" από το χέρι



Βρε, πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή... Η Ρωσία βρίσκεται στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ και ετοιμάζεται πλέον να...

 αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, ένα ζευγάρι που κάτι θυμίζει σε εμάς τους Έλληνες και για άλλους λόγους το ίδιο στην παγκόσμια μπασκετική κοινότητα.
Ο Αντρέι Βοροντσέβιτς πήρε τη "ρωσική αρκούδα" από το χέρι και με μια εκπληκτική εμφάνιση που μεταφράζεται σε 18 πόντους με 7/8 σουτ εντός πεδιάς, 11 ριμπάουντ, δύο κλεψίματα και δύο κοψίματα, της έδωσε την πρόκριση και στη συνέχεια μίλησε για το πώς έφτασε σε αυτό το σημείο η ομάδα του.



"Ξέρεις, κάποιοι έλεγαν και κάποιες εφημερίδες έγραφαν ότι εμείς δεν θα βγαίναμε ζωντανοί από τον πρώτο γύρο", είπε εξαρχής. Μάλιστα... Και πώς έγινε τότε; "Με την Ελλάδα, απλά αισθάνθηκα στο τέταρτο δεκάλεπτο πως οι παίκτες της ήταν χαλαροί. Ίσως, και λέω ίσως, οι παίκτες να κουράστηκαν, να μην ήθελαν να παίξουν με την Ισπανία. Αλλά, όπως ξέρετε, η Νέα Ζηλανδία νίκησε με 12 πόντους τη Γαλλία κι έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα. Ίσως κάποιος να πει ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να κερδίσει, αλλά πραγματικά νομίζω πως κάποιοι παίκτες, όπως ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης δεν σούταραν για παράδειγμα βολές, τα στατιστικά λένε πολλά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνος ο αγώνας έχει τελειώσει".


Κάπως έτσι, εμείς παίξαμε με την Ισπανία και οι Ρώσοι με τη Νέα Ζηλανδία. Σαν να λέμε, με μια ομάδα που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και μια άλλη, που έχει άγνωστους παίκτες στο ρόστερ της και φιλάθλους που αφήνουν το "Σινάν Ερντέμ" πριν να τελειώσει ο αγώνας για να γλιτώσουν την κίνηση στους δρόμους. Τι λέμε τώρα;


Ο Βοροντσέβιτς που έδωσε την ευκαιρία στον Ντέιβιντ Μπλατ να γελά ολόκληρος και να λέει στους Αμερικανούς συμπατριώτες του "κοιτάξτε τον πώς έπαιξε", λέει: "Για μας είναι σπουδαία τα πράγματα. Θέλαμε να κερδίσουμε την Ελλάδα και ήμασταν ευτυχείς που το καταφέραμε, όπως είμαστε και τώρα μετά τη νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας. Δεν ήταν η ευκολότερη αντίπαλος, καθώς έχουν παίκτες για να σκοράρουν πολλούς πόντους. Έφτασαν στους 50-60 κι αυτό δεν συμβαίνει, αν δεν παίξεις άμυνα. Απέναντι σ' αυτούς, αν τους αφήσεις θα ξεφύγει το σκορ. Είναι τρελός ο Κερκ Πένι, ένας εξαιρετικός παίκτης που σουτάρει από παντού, νομίζει ότι μπορεί να σκοράρει από κάθε σημείο. Τον σταματήσαμε, έβαλε 21 πόντους αλλά όχι 35".


Ο 23χρονος Ρώσος που είναι ένα πολυεργαλείο στο παρκέ και ανήκει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ρωτήθηκε κι αν θυμάται τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Εκεί, πριν 38 χρόνια, η ΕΣΣΔ νίκησε τις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία των ΟΑ, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο μετρούσε 37 συναπτές νίκες. Το νικητήριο καλάθι πέτυχε μετά από μια σειρά γεγονότων στην εκπνοή ο περίφημος Μπέλοφ, αν και νωρίτερα οι Αμερικανοί είχαν πανηγυρίσει ως νικητές, αλλά τελικά διαψεύστηκαν και τα πρακτικά γράφτηκαν διαφορετικά. Α! Ήταν 9 Σεπτεμβρίου, τώρα στις 9 του μήνα διεξάγεται ο προημιτελικός ΗΠΑ–Ρωσία... Ο Βοροντσέβιτς συμβουλεύτηκε κάποιον δίπλα του και αποκρίθηκε: "Τώρα πάω να κάνω ντους. Όπως λέει και ο φίλος μου, τότε εγώ δεν είχα γεννηθεί καν..."


Μη νομίζετε πως δεν γνωρίζει την ιστορία. Μη νομίζετε, όμως, και πως δεν τρέφει ελπίδες και για ένα ριπλέι της επιτυχίας, δίχως πάντως να βασίζεται στις απίθανες εμπνεύσεις που είχε προ 38 ετών ο Σοβιετικός προπονητής, Βλαντιμίρ Κοντράσιν για να φτάσει στη νίκη με όποιον τρόπο μπορούσε.


Οι εποχές άλλαξαν, το κλίμα σήμερα υποφέρει από υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι ψυχρό κι ο Βοροντσέβιτς αλλού προσβλέπει για την έκπληξη, αφήνοντας παράλληλα, και έμμεσες αιχμές για τους σημερινούς Αμερικανούς παίκτες: "Θα το παλέψουμε, δεν με ενδιαφέρει ποιος θα βρεθεί απέναντί μας. Ο Ρούντι Γκέι, ο Λαμάρ Όντομ... Σίγουρα, τους βλέπουμε αυτούς τους παίκτες στην τηλεόραση και οι φίλοι μού μεταφράζουν τι συμβαίνει σε αυτούς τους αγώνες. Σίγουρα είναι ασυνήθιστοι τύποι. Τρέχουν συνέχεια, σουτάρουν, πηδάνε, δεν γνωρίζω πόσο ψηλά πηδάνε... Αλλά αν μείνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, αυτό θα είναι το κλειδί για μας. Σε ατομικό επίπεδο, είναι πολύ ταλαντούχοι και δυνατοί, αλλά δεν είναι τόσο δυνατοί σαν ομάδα. Αν μείνουμε εμείς ενωμένοι και δείξουμε πραγματική ομάδα, μπορούμε να τους νικήσουμε. Ίσως. Γιατί όχι;"
 
 
 
 
Πηγή: contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!