tromaktiko: Ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το πρόγραμμα εφημεριών του Κ.Υ. Βασιλικής Λευκάδας

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το πρόγραμμα εφημεριών του Κ.Υ. Βασιλικής Λευκάδας



•Ο χειρισμοί της διοίκησης του νοσοκομείου Λευκάδας άφησαν κλειστό για ώρες το Κ.Υ. Βασιλικής
•Η διοικήτρια πρότεινε να κλείνει.
Κατά το μήνα Σεπτέμβριο η Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας, οδοντίατρος κα Μεσσήνη Μαριάνθη, τροποποίησε το πρόγραμμα εφημεριών του ΚΥ Βασιλικής με συνέπεια την πλημμελή κάλυψη του...
προγράμματος εφημεριών και περικοπές εφημερευόντων γιατρών (στα πλαίσια της οικονομικής δυσπραγίας, την οποία η ίδια επικαλείται).
Σύμφωνα με το Π.Δ. 131/15.5.1987 (ΦΕΚ 73/Α'-25.5.1987) το Κέντρο Υγείας Βασιλικής χαρακτηρίζεται άγονη και προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας (σε απόσταση 40 Χλμ από το νοσοκομείο Λευκάδας).Με το νέο νόμο 3868/3-8-2010 υπάρχει μηνιαία αποζημίωση εφημέρευσης για όλους τους ειδικευμένους γιατρούς , ανάλογα με το που ανήκει η υγειονομική μονάδα που υπηρετούν (ζώνη εφημέρευσης).

Σύμφωνα με το νόμο 3205/2003 άρθρο 45, όλα τα κέντρα υγείας εκτός νομού Αττικής και Θεσσαλονίκης ανήκουν στη Γ ζώνη εφημέρευσης. Ο νόμος 3868/2010 αναφέρει ότι στη Γ ζώνη οι γιατροί εφημερεύουν 7 ενεργείς εφημερίες (δηλαδή ο γιατρός βρίσκεται μέσα στο Κέντρο υγείας και 4 εφημερίες ετοιμότητας (ο γιατρός βρίσκεται στο σπίτι του και παρουσιάζεται μόνο αν τον καλέσουν για επείγον περιστατικό), οι οποίες μπορεί να αυξηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες.

Σύμφωνα με το Ν 2519/1997 για τα κέντρα υγείας καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί. Επιπλέον, μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες να εφημερεύει και άλλος ένας γιατρός ή το πολύ 2 συνολικά γιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες γενικής ιατρικής ή αγροτικών γιατρών ή ειδικευομένων.

Το ΦΕΚ 2408/30-12-2009 ορίζει ότι αποκλειστικός παράγοντας του πλαισίου μέσα στο οποίο κινούνται οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα έγκρισης των προγραμμάτων εφημερίας (αφού λάβουν υπόψη τους τις εισηγήσεις των διευθυντών, της επιστημονικής επιτροπής και του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας), είναι οι ανάγκες του νοσοκομείου και οι πιστώσεις του προϋπολογισμού τους.

Η Διοικητής για να μειώσει τις δαπάνες του νοσοκομείου προχώρησε αυθαίρετα και αυτοβούλως στην ένταξη του κέντρου υγείας Βασιλικής στη Β ζώνη εφημέρευσης (δίχως να ζητήσει γνωμοδότηση από την 6η Υγειονομική Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδος ή από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας) μειώνοντας τις εφημερίες των γιατρών, από 7 ενεργείς σε 4 ενεργείς, μετατρέποντας τις υπόλοιπες εφημερίες σε ετοιμότητας ,ώστε τελικά το ΚΥ Βασιλικής να υπολειτουργεί. Παρά την αντίθετη εισήγηση του διευθυντού του Κ.Υ Βασιλικής (ο οποίος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να κρίνει τις ανάγκες του κέντρου υγείας) και του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Λευκάδας, ενέκρινε ένα μη ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών στο οποίο 9 ημέρες το μήνα εφημερεύει μόνο ένας γιατρός και τις 3 από αυτές ο ένας και μοναδικός γιατρός είναι σε εφημερία ετοιμότητας, που σημαίνει ότι ο γιατρός βρίσκεται εκτός ΚΥ και προσέρχεται όταν τον καλέσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι εφημερίες ετοιμότητας προϋποθέτουν πάντα την εφημερία και δεύτερου γιατρού σε ενεργή εφημερία ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να καλέσει το γιατρό ετοιμότητας. Είναι προφανές ότι 3 μέρες το μήνα δεν υπάρχει καθόλου γιατρός στο Κ.Υ Βασιλικής και τον ασθενή με επείγον ή μη πρόβλημα υγείας τον υποδέχεται η νοσηλεύτρια και το βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστρια, θυρωρός), και τις υπόλοιπες 6 ημέρες υπάρχει μόνο ένας γιατρός που υποδέχεται τον ασθενή.

Η Διοικήτρια του νοσοκομείου μετά από συνάντηση που είχε με τους γιατρούς του ΚΥ Βασιλικής και παρά την αντίθετη άποψή τους, αποφάσισε ότι σε περίπτωση επείγουσας διακομιδής ασθενούς με ασθενοφόρο και με συνοδεία γιατρού στο νοσοκομείο Λευκάδας τις 9 ημέρες που εφημερεύει μόνο ένας γιατρός το ΚΥ θα κλείνει. Πιθανώς διότι κρίνει πως οι πολίτες του δήμου Απολλωνίων (4000 μόνιμοι κάτοικοι), και οι επισκέπτες του δήμου (15.000 την τουριστική περίοδο), είναι πολίτες Β κατηγορίας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του ΚΥ Βασιλικής την Παρασκευή 17/9/2010 το απόγευμα κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ο ένας και μοναδικός γιατρός που εφημέρευε σε εφημερία ετοιμότητας, προσήλθε στο Κ.Υ.Β για να εξετάσει έναν ασθενή με επείγουσα συμπτωματολογία και τον οποίο διακόμισε στο Νοσοκομείο Λευκάδας με ασθενοφόρο. Το ΚΥ Βασιλικής έκλεισε για 3 ώρες και οι ασθενείς που προσήλθαν στο Κ.Υ τις ώρες απουσίας του γιατρού, ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει γιατρός και ότι έπρεπε να προσέλθουν μετά από 3-4 ώρες ή να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Λευκάδας (40 Χλμ απόσταση).

Αναρωτιόμαστε, αν η διοίκηση του νοσοκομείου θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση απουσίας των γιατρών από το Κ.Υ (όταν εφημερεύουν μόνοι τους και διακομίζουν επείγοντα περιστατικά), ενώ στο Κ.Υ παρουσιάζονται ασθενείς με επείγοντα προβλήματα υγείας (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονικό οίδημα, κρίση βρογχικού άσθματος, τροχαία ατυχήματα), όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Μετά από έρευνα που κάναμε ,διαπιστώσαμε ότι σε όλα τα άλλα κέντρα υγείας της Δυτικής Ελλάδας (6η Υ.Π.Ε), λειτουργούν με ομαλές και νόμιμες συνθήκες (τουλάχιστον 2 γιατροί σε ενεργή εφημερία κάθε μέρα) όπως στο Κ.Υ Αιτωλικού του Νοσοκομείου Αγρινίου, στο Κ.Υ Μετσόβου του νοσοκομείου Ιωαννίνων, στο Κ.Υ Λευκίμης του νοσοκομείου Κέρκυρας.

Ελπίζουμε σύντομα να σταματήσει η τριτοκοσμική λειτουργία του ΚΥ Βασιλικής.
Οφείλουμε όμως ως δημόσιοι λειτουργοί, αλλά και έχοντας την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία, τους θεσμικούς παράγοντες του Νομού Λευκάδας καθώς και τα εθνικά και τοπικά Μ.Μ.Ε για τους κινδύνους που υπάρχουν από την απαξίωση του Κ.Υ Βασιλικής και των γιατρών, εφόσον η διοίκηση του νοσοκομείου κωφεύει.
http://www.lefkadapress.gr/latest1153.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!