tromaktiko: ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ



Γιορτάζουμε σήμερα 28 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής καταγόταν από το Ικόνιο και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού περίπου το 270 με 275 μ.Χ. Ήταν γνωστός για την χριστιανική του πίστη αλλά και για το ήθος του, γι'αυτό και όταν εκδώθηκε διάταγμα κατά των Χριστιανών, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβε ο Έπαρχος της πόλης. Υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια, όμως ο Χαρίτων έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του και ενώ ακόμη βρισκόταν στη φυλακή ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός δολοφονήθηκε. Ο Διάδοχός του, ο Πρόβος σταμάτησε τον διωγμό κατά του χριστιανισμού και ο Χαρίτων απελευθερώθηκε. Αποφάσισε, τότε, να πάει ως προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα.

Αλλά στο δρόμο συνελήφθει από ληστές, που τον οδήγησαν στο κρησφύγετο τους. Όταν έφθασαν στη σπηλιά τους, έφαγαν και ήπιαν. Αλλά το κρασί ήταν δηλητηριασμένο και πέθαναν όλοι. Τότε, η σπηλιά εκείνη των ληστών μετατράπηκε από τον Όσιο σε εκκλησία του Θεού. Η φήμη του Χαρίτωνα έφερε κοντά του πολλούς πιστούς - μαθητές. Τους δίδασκε με στοργή και τους προήγαγε σε υψηλές βαθμίδες αρετής. Ποθώντας, όμως, περισσότερη ησυχία, όρισε διάδοχό του στο μοναστήρι και αναχώρησε στην έρημο, όπου ασκήτεψε μέσα σε διάφορα σπήλαια. Όταν πλησίασε το τέλος της ζωής του, επέστρεψε στο αρχικό του μοναστήρι, κοντά στους αγαπημένους του μαθητές, τους οποίους είχε οδηγήσει "επί ζωής πηγάς υδάτων". Δηλαδή τους είχε οδηγήσει σε πηγές νερών, που είναι γεμάτα ζωή. Εκεί, λοιπόν, παρέδωσε ήσυχα και ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΧΑΡΙΤΩΝ: (από το χάρις) = ο χαριτωμένος.

Απολυτίκιο:
Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταις αυγαίς, φωστήρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμω, εγκράτειας τοις πόνοις. Διό των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε.

www.agioritikovima.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!