Ακόμη, ο υπουργός ζήτησε μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς σιτηρών και ορισμένες παρατάσεις για την αλιεία (βιτζότρατα).
Όπως δήλωσε, \"οι γεννετικά τροποποιημένοι οργανισμοί απορρίπτονται από την ελληνική κοινωνία για τους κινδύνους που συνεπάγονται στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία αλλά και στα βιολογικά και ποιοτικά μας προϊόντα\".
Αναφορικά με την κατάσταση των αγορών όλων των γεωργικών προϊόντων, ο Κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε: \"Η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των γεωργών, η διαφάνεια της αγοράς αλλά και η δυνατότητα παρεμβάσεων σε περιόδους κρίσεως είναι προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός και η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας\".
Χωρίς γνώμη για το μεταλλαγμένο βαμβάκι GHB 614
Δεν επιτεύχθηκε απαραίτητη πλειοψηφία – είτε θετική, είτε αρνητική – στη συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής τροφίμων και υγείας των ζώων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση ή την απόρριψη της χορήγησης άδειας διάθεσης στην ευρωπαϊκή αγορά του γενετικά τροποποιημένου (μεταλλαγμένου) βαμβακιού GHB 614, που παρασκευάζεται από την γερμανική εταιρία Bayern CroopScience.
Δεκατρία κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας στο GHB 614 για νήμα, αλλά και για ζωοτροφή (λόγω της αυξημένης πρωτεΐνης που έχει), εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας ψήφισαν κατά, ενώ τέσσερα απείχαν από την ψηφοφορία.
Μετά από αυτό η πρόταση πηγαίνει στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εντός τριμήνου πρέπει να αποφανθεί επί του θέματος. Εάν και στο Συμβούλιο δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, τότε η πρόταση επανέρχεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με βάση την αρχική θετική της εισήγηση, θα δώσει τελικά την άδεια κυκλοφορίας.
Έντονες επιφυλάξεις για το νέο καθεστώς των μεταλλαγμένων
Η πλειοψηφία των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει εκείνο εάν θα επιτρέπει ή όχι στην επικράτειά του ή σε περιοχές της χώρας, την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) αγροτικών προϊόντων.
Αρκετές εθνικές αντιπροσωπείες, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας – αλλά και η ελληνική – αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την ως εξαιρετικά επικίνδυνη, τόσο επί της ουσίας, όσο και για λόγους αρχής, καθώς μέσω αυτής διαβλέπουν μια προσπάθεια επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Πάντως, οριστική απόφαση επί του θέματος θα λάβουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο τους στις 14 Οκτωβρίου.
http://anagi.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=16058