Αν και «θα πρέπει να περάσει κι άλλο διάστημα ώστε να συσχετισθεί αποδεδειγμένα με την οικονομική κρίση, εντούτοις η αύξηση υφίσταται» τόνισε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος, Αντώνης Πάριος σε ημερίδα για το Αλκοόλ και τον Τζόγο που διοργάνωσε το ΚΕΘΕΑ.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, την ημερίδα χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς και η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και συντονίστρια για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση των Εξαρτήσεων.
«Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλκοόλ, τζόγου και παραμέλησης της σωματικής υγείας. Δε γνωρίζουμε όμως αν όλα τα περιστατικά θα “φθάσουν” σε εμάς» εξήγησε από την πλευρά του ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, δρ Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι μπορεί φερ’ ειπείν ο εθισμός στο αλκοόλ να συνυπάρχει με μία ψυχική νόσο, αλλά ο ασθενής να ζητά βοήθεια μόνο για τη δεύτερη και επομένως να «αλλοιώνει» -εν αγνοία του- τα στατιστικά στοιχεία.
Ωστόσο, στο εξωτερικό η οικονομική κρίση έχει επιφέρει πτώση 20% με 30% στις περισσότερες αγορές τυχερών παιγνίων, αν και στις ΗΠΑ, προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο έχει αναπτύξει ένα 5% με 6% του πληθυσμού και εξάρτηση το 1% με 2%, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Ντάιτς, καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνας για τις Εξαρτήσεις στο πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγο της Καλιφόρνια.
Αντίστοιχα, από τις περίπου 350.000 εθισμένων στον τζόγο ατόμων στη Βρετανία, μόλις το 5% αναζητούν βοήθεια και μόλις 1% λαμβάνει θεραπεία, σύμφωνα με τη δρα Γκίλιαν Τόουμπερ, επίτιμη σύμβουλο στην Ψυχολογία των Εξαρτήσεων και κλινική διευθύντρια του Leeds Action Unit στη Βρετανία.
Εξαρτήσεις γένους αρσενικού
Τόσο ο τζόγος όσο και το αλκοόλ προσείλκυσαν το 2009 περισσότερο άνδρες και λιγότερο γυναίκες στις υπηρεσίες του προγράμματος απεξάρτησης Άλφα. Στην πλειοψηφία τους έγγαμοι (65,7%) και κατά 71,9% μεταξύ 30 έως 49 ετών, οι άνδρες αποτελούν το 89% των προσελθέντων στο πρόγραμμα για απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια. «Δημοφιλέστερα» αναδείχθηκαν κατά 73,4% τα παιχνίδια επιλογής αριθμών όπως το πολυδιαφημισμένο Τζόκερ αλλά και το Λόττο, για ένα 57,8% είναι τα στοιχήματα σε αθλήματα και για 42,2% το καζίνο (των έντονα διαφημιζόμενων και στη χώρα μας ιντερνετικών συμπεριλαμβανομένων) για τα οποία σχεδόν 4 στους 10 (35,9%) ξοδεύουν μεταξύ 200 ευρώ έως 1.000 ευρώ την εβδομάδα. Ζητήματα στην οικογένεια (87,5%) και οικονομικά (85,9%) αναφέρονται ως τα σημαντικότερα για τα οποία οι εξαρτημένοι καταφεύγουν στον τζόγο.
Ανάλογα είναι και τα ποσοστά για τον εθισμό στο αλκοόλ, με το 66% των προσελθέντων να είναι άνδρες μεταξύ 30 έως 50 ετών (67,9%), 4 στους 10 να είναι παντρεμένοι και αντίστοιχη να είναι η αναλογία στο επίπεδο εκπαίδευσης, που αντιστοιχεί στο απολυτήριο Λυκείου. Στα πρώτα χρόνια μετά το Λύκειο ή τα πρώτα έτη της φοιτητικής ζωής (19-25 ετών) ξεκίνησε για το 43,8% η κατάχρηση του αλκοόλ και λίγο αργότερα, μεταξύ 26 και 35 ετών για το 25%. Ενας στους δύο καταναλώνει περίπου 6 ποτά κάθε φορά που πίνει αλκοόλ ενώ σχεδόν 9 στους 10 (87,5%) έπινε κρυφά.
Το εν λόγω πρόγραμμα εγκαινίασε την πρακτική εξωτερικής αξιολόγησης προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, καθώς έτυχε τέτοιας από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Τα συμπεράσματά του, που επεξεργάστηκε πενταμελής ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατροδικαστικής στη Β΄Ψυχιατρική Κλινική του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Δουζένη, έδειξαν ότι πρόκειται για μια καινοτομία στον χώρο των εξαρτήσεων με πολύτιμη βάση δεδομένων, χρήσιμο να αξιοποιηθεί ερευνητικά.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/09/2010_357105